Stratégiai félreértések következtében és a technika közbeszólásával egy kettős győzelemtől esett el a Ferrari két héttel ezelőtt Szocsiban, ezzel megszakadt az olaszok nagyon jó szériája, ami a nyári szünet utáni első, belgiumi versenyhétvégén vette kezdetét.

Az Orosz Nagydíjon már nem először okozott problémát a csapatsorrend „felállítása”: a verseny elején a csapat arra kérte Sebastian Vettelt, hogy engedje maga elé Charles Leclerc-t, de a német nem tett eleget a rádióüzenetnek. Féltávnál a német az MGU-K meghibásodása miatt kiállni kényszerült, ám ezzel egy virtuális biztonsági autós szakaszt idézett elő, ami nagyon rosszul jött ki Leclerc-nek, mindkét mercedeses átugrotta a monacóit, majd kettős győzelmet arattak.

Természetesen a Ferrarinál kialakult helyzet is téma volt a szuzukai sajtónapon, de Leclerc elmondta, hogy tisztázták a helyzetet. „Az autóban ülve volt néhány félreértés, de megbeszéltük, és azóta minden világos” – nyilatkozta. „Nyilvánvalóan úgy tűnt kívülről, mintha valamilyen jelentős megegyezés született volna, de nem így volt. Most azonban már minden rendben van.”

F1: Semmi sincs kőbe vésve a Ferrarinál 1

„Úgy gondolom, a szezon elejétől fogva egyértelmű, hogy muszáj csapatutasításokat alkalmaznunk. Ez végig nyilvánvaló volt, de maga a helyzet nem, és remélhetőleg a jövőben nem történik majd hasonló” – tette hozzá. Arról, hogy Vettellel beszélt-e a történtekről, a következőket mondta: „Sajnos nem tudtam, mert amikor ő Maranellóban volt, nekem más dolgom akadt, így nem volt esélyünk egymással beszélni.”

„Mattiával [Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke – szerk.] azonban találkoztam, aki egy nappal korábban ült le Sebbel. Szóval most már minden rendben van” – tett pontot az ügy végére a kétszeres nagydíjgyőztes.

Vettel is hasonló álláspontról számolt be a sajtómunkatársainak – elmondása szerint félreértés történt. „Megbeszéltük. Beszéltünk egymással, talán máshogy, ahogyan azt az emberek gondolnák. De úgy vélem, most már tiszta a helyzet. Semmi sincs nálunk kőbe vésve, de nincs is szükség rá. Valószínűleg vannak bizonyos dolgok, amikről utólag azt gondoljuk, hogy csinálhattuk volna jobban is, de inkább koncentráljunk a következő versenyekre. Nincs igazán miért aggódni” – ecsetelte a helyzetet.

A négyszeres világbajnokot arról is kérdezték, hogy Leclerc bombaformája – aminek köszönhetően a monacói már 21 ponttal előzi a németet az egyéni bajnokságban – sarkallta-e esetleg arra, hogy megtagadja a csapatutasítást. „Nem, nem egészen” – felelte a kérdésre. „Nyilván nem örülök annak, hogy lassabb, legyen szó szabadedzésről, időmérőről vagy versenyről.”

F1: Semmi sincs kőbe vésve a Ferrarinál 2

„Idén vannak bizonyos dolgok, amikkel küszködök. Idáig az autó sem tette lehetővé, hogy kihozzam magamból a legjobbat, és nem gondolom azt, hogy ez másképp lett volna bárki más esetében” – folytatta gondolatait. „Charles nagyon jó munkát végezve, de úgy gondolom, sőt hiszek benne, hogy főként magad ellen kell versenyezned, aztán a többiekkel.”

„Gondjaim voltak azzal, hogy kihozzam magamból azt, amiről tudom, hogy megvan bennem. Ugyanakkor ez teljesen más kívülről szemlélve, mint belülről átélve. Voltak versenyek, amikor a dolgok nem voltak a helyén, ami kívülről nem festett valami fényesen, de most már a jó irányba haladunk” – zárta.

Ami a szuzukai esélyeket illeti, a Mercedesnél állítják, hogy fel kell kötniük a gatyát, ha utol akarják érni a Ferrarit, Charles Leclerc – aki keresztapja, Jules Bianchi halála után fájó szívvel jön mindig Japánba – pedig szintén úgy gondolja, hogy a szocsi kisiklás után folytatódhat a sikerszéria.

„Amióta visszajöttünk a nyári szünetről, jól alakulnak a dolgok. Az autó nagyszerű, négy pole-t szereztünk vele zsinórban. Az utolsó két futam nem úgy sikerült, ahogyan arra számítottam, de a tempónk megvan, ami a legfontosabb. Nincs okunk arra, hogy ne legyünk versenyképesek ezen a hétvégén. Aztán meglátjuk, hogy alakul” – tekintett előre.

„Főleg a pénteki napra fogunk koncentrálni, mert a szombati eléggé trükkösnek ígérkezik. Így a pénteki edzések nagyon fontosak lesznek, és remélem, hogy pozitív vasárnapban lehet részünk.”