Szinte egyértelmű volt az első futamtól kezdve, hogy idén is a Mercedes lesz az első számú erő – azonban arra már kevésbé számítottak az emberek a szezon elején, hogy Valtteri Bottas megszorongathatja Lewis Hamiltont, főleg azok után, hogy mennyire harmatgyengén teljesített a finn 2018-ban. Azóta Hamilton ismét meglógott az összetettben, hazai versenye, a Brit Nagydíj előtt 31 pontos az előnye Bottasszal szemben.

Bottas is tisztában van vele, hogy ennél többre van szükség tőle, ha harcba akar szállni a világbajnoki címért – de elmondása szerint már van sejtése arról, mik azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyeknek az előnyét köszönheti Hamilton.

„Az adatokból egyértelműen látszik ez, és dolgoztunk is ezen a mérnökeimmel. Ide már úgy jöttünk meg, hogy tudjuk, mire kell fókuszálnom” – árulta el Bottas. „A legtöbb helyszínen Lewis általában gyorsabb a lassú kanyarokban, főleg a féktávon és a bejáratnál.”

„A vezetési stílusa azt is lehetővé teszi, hogy más beállítási irányzattal dolgozhasson, ami néha kifizetődőbb a versenyen a gumik szempontjából” – folytatta a finn, aki idén Ausztráliában és Azerbajdzsánban tudott nyerni. „Továbbra is keményen dolgozunk, de minden kezd egyre jobb lenni, de ez sokszor pályafüggő.”

„Megvannak az adatok a tavalyi Brit Nagydíj időmérőjéről és versenyéről. Azokból világosan kivehető, hogy miben kell jobbnak lennem idén, ha a győzelemért akarok harcolni, de a munka nehezét az autóban kell elvégezni.”

F1: Ebben gyengébb Bottas, mint Hamilton 1

A 2011-es GP3-bajnok úgy gondolja, hogy az Osztrák Nagydíjon látottak után Silverstone-ban újra csúcsformában lesz a Mercedes – és annak fontosságát sem tartja elhanyagolhatónak, hogy mit jelentene Hamiltonnak lélektanilag, ha pont a hazai sikerétől fosztanák meg őt.

„Számomra ez remek motivációt biztosít. Tudom, hogy csapatként nagyon sokan támogatnak itt minket, engem is, de Lewist, akinek ez a hazai nagydíja, még inkább. Biztos vagyok benne, hogy emiatt mindent jól akar csinálni, így nekem hibátlan teljesítményre van szükségem szombaton és vasárnap is. A célom az, hogy Lewis előtt zárjak, aztán elválik, hogy egyes pilóták hogyan tudják feldolgozni az efféle vereségeket. A mostani és a következő néhány futam nagyon fontos nekem, hogy csökkentsem a hátrányomat.”

Az első lépés jól sikerült, ugyanis a Brit Nagydíj időmérőjen a finn Mercedes-pilóta volt a leggyorsabb, alig hat ezreddel orozva el a pole-t.