A Pirelli a jelenlegi megegyezés szerint évente 25 napot tesztelhet az aktuális Forma-1-es autókkal, amelyeket a csapatok felkérés alapján biztosítanak nekik. A gumigyártó a fejlesztési programját az idény alatti közös teszteken és kizárólag a gumik próbálgatására szánt privát teszteken is bonyolítja, ám nem mindig a legeredményesebben, ugyanis az F1-es tesztpilóták, ifjoncok nem adnak olyan jó visszajelzéseket, mint a rutinos versenyzők.

“Mindig azt kérjük a csapatoktól, hogy tapasztalt pilótákat küldjenek a tesztre” – mondta a Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola a spanyol AS-nek.

A bahreini kétnapos teszten a McLaren egyenesen Fernando Alonsót küldte a pályára a pirellis autó volánjánál, aminek nagyon örült Isola:

“Szerencsések és boldogok voltunk, hogy egy ilyen tapasztalt versenyző segített minket. Megértem, hogy az ifjoncokat is autóba kell ültetni, de a gumiteszten nehéz tőlük a kívánt visszajelzéseket kapni.”

A bahreini teszten a Alonso mellett a McLarennél Carlos Sainz, a Toro Rossótól pedig Danyiil Kvjat dolgozott a Pirellinek, míg ezen a héten Barcelonában a Ferrari részéről Sebastian Vettel és Charles Leclerc, míg a Racing Pointnál Sergio Perez és Lance Stroll dolgozott a gumigyártónak.