Daniel Ricciardo 2018 elején a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez szeretett volna továbblépni, ám a két élcsapatnál nem fogadták, ezért nyárra úgy tűnt, jobb híján egyszerűen hosszabbít a Red Bull-lal. Végül mégsem ez történt, az ausztrál a nyári szünetben nagy meglepetésre bejelentette, hogy 2019-től a Renault gyári pilótájaként folytatja majd.

Ricciardo azóta azt mondta, elsősorban változásra, új környezetre vágyott, kihívást látott a Renault felfuttatásában, bár a váltás okai között arra is utalt, hogy a Red Bull Racing egyre inkább Max Verstappen köré épült, így ott kezdte mellőzöttnek érezni magát.

A pályafutásuk elején Ricciardóval, majd Verstappennel is dolgozó Toro Rosso-főnök, Franz Tost szerint sokkal egyszerűbb a magyarázat, az ausztrál simán csak tartott az egyre versenyképesebb hollandtól:

“Max jelenleg az egyik leggyorsabb versenyző. Szerintem Ricciardo távozásának egyik oka biztosan Verstappen volt, úgy gondolta, hogy ezután már nem lesz könnyű megverni őt” – magyarázta az osztrák szakember a Motorsport.comnak.

Tost ezután is folytatta a tavalyi Kanadai Nagydíj óta valóban nagyszerűen teljesítő Verstappen méltatását:

“Rájött, hogy nem kell mindig fejjel a falnak menni. Elért arra a szintre, hogy a futamgyőzelmekért, a világbajnoki címért küzdhessen, ha minden összeáll. Emellett szuper előzéseket is produkált úgy, hogy közben nem éreztük, hogy a penge élén táncolna. Mostanra tényleg eléggé érett ahhoz, hogy a világbajnoki címre hajthasson.”

Verstappen öt forduló után a Ferrari mindkét versenyzőjét megelőzve a bajnokság harmadik helyén áll.