A Forma-1-nek tavaly év végén búcsút intő Fernando Alonso idén három komolyabb projektet vállalt az év első felére: “az amerikai Le Mans-t”, a daytonai 24 órás versenyt már januárban megnyerte, a múlt hétvégén folytatta a toyotás WEC-programot egy újabb győzelemmel a havas-esős-napos spái 6 órás futamon, május végén újra nekivág, hogy a McLarennel megpróbálja megnyerni az Indy 500-ast, majd júniusban a Le Mans-i 24 órással zárja a WEC-s bajnokságot.

A múlt hétvégi spái győzelemmel Alonso és pilótatársai, Sebastian Buemi és Nakadzsima Kazuki közel kerültek a világbajnoki címhez, Le Mans-ban már győzniük sem kell majd a végső sikerhez – tavaly meg már amúgy is behúzták a versenyt.

Alonsónak van egy terve, de még titok 1

A kétszeres F1-világbajnok természetesen örülne, ha ez a cím is bekerülne az eredményei közé, de azt mondja, nem érne fel a Forma-1-ben 2005-ben és 2006-ban elért sikereihez:

“Nem, nem hiszem. Úgy gondolom, hogy a Forma-1 magasabb kategória. Egyszerűen így van ez. Emellett azon is múlik, mennyire nehéz a bajnoki küzdelem. Idén domináns autónk van. Biztos vagyok benne, hogy Lewis Hamilton sem értékeli ugyanúgy az elmúlt négy évben szerzett címeit, mint a 2008-ast. Szerintem van különbség.”

Az Indy 500 és a júniusi Le Mans után Alonso naptára üres lesz, a WEC-ben nem vállalt ugyanis újabb szezont, mert az 2020-ra is lekötné. A spanyol nemrég 38. születésnapja környékére, júliusra ígérte a döntést, bár a spanyol SoyMotornak most azt mondta, már formálódik a terve:

“Van stratégiám, naná. A fejemben már megvan a terv, a projekt, de amíg nem beszéltünk át mindent, amíg nem véglegesítettük a dolgokat, inkább nem beszélek róla. Ha mindent sikerül megerősíteni, akkor mindent el is árulok.”

Alonso a WEC-s búcsú bejelentésekor azt mondta, a Toyotánál is lát még érdekes lehetőségeket, így nem elképzelhetetlen, hogy 2020-ban a Dakarral is megpróbálkozik, hiszen márciusban már tesztelt a japán gyártó terepralicsapatával, az idei győztes Toyota Hiluxot vezette Dél-Afrikában.

Alonsónak van egy terve, de még titok 2

 

A McLarennél az idei Indy-kalandon túl is foglalkoznak az Indycarral, akár már jövőre teljes szezonos részvételt vállalhatnak, így az sem zárható ki, hogy Alonso Amerikába megy 2020-ra, főleg, ha idén nem sikerül győznie, ugyanis az F1-es monacói futamgyőzelem és a Le Mans-i 24 óráson elért diadal után már csak ez a verseny hiányzik neki az ún. hármas koronához.

“Szerencsés vagyok, mert számos nagy presztízsű versenyen indulhattam már számos, komoly motorsport-hagyománnyal rendelkező helyen. Jól is szerepeltem, így szép emlékeim vannak. Természetesen a hármas korona megszerzése pedig egészen különleges lenne” – mondta Spában.

Alonsónak van egy terve, de még titok 3