A ferraris Sebastian Vettel a brit Sky Sportsnak adott hosszabb interjút nemrég, amelyben az egykori pilóta Martin Brundle arról is kérdezte a 31 éves, négyszeres világbajnok németet, hogy szeretne-e Forma-1-es örökséget hagyni maga után.

“Ez nem izgat, nem kell, hogy örökséget hagyjak magam után” – felelte. “Úgy gondolom, hogy a világ olyan gyorsan halad, főleg napjainkban, hogy nem kell, hogy rám emlékezzenek. Ezt nem tartom szomorúnak, jó dolog a haladás. Bármennyire is szeretem a hagyományokat, nagyon is tradicionalista vagyok, annak ellene vagyok, hogy megragadjunk egyetlen pillanatnál, egyetlen korszakban. Szerintem jó dolog a haladás, jó a jövőbe tekinteni, erre van szükség.”

“Remélem, hogy idősebben is progresszív leszek, előre haladok, nem a múltba tekintek majd. Úgy gondolom, jó dolog visszatekinteni egy pályafutásra, de nem ez az élet fő célja, sokkal inkább a jövőbe való tekintés.”

Vettel idén ötödik évét tölti a Ferrarinál, de bajnoki címet még nem sikerült szereznie a legendás csapattal. Vajon elcserélne-e a négyből két Red Bull-os címet egy ferraris sikerért?

“Lehet, hogy nincs jó üzleti érzékem, de nem cserélnék, mert meggyőződésem, hogy a Ferrarival is nyerhetek még. Nem kell cserélni!”

Vettel nem akar F1-legenda lenni 1

A német a Scuderia tizedik bajnoka lenne, ha velük is a csúcsra érne.

“A kilenc nem valami jó szám, csináljunk belőle tízet! Ezt még el szeretném érni. Nem szeretnék önteltnek vagy önzőnek tűnni, nagyon is komoly nyomást helyezek magamra ebben a tekintetben.”

“Ami a pályafutásomat illeti, álmodni sem mertem volna, hogy ilyen szintre ér, ennyi mindent elérek, de ahogy mindig, ezzel még nincs vége, még többet szeretnék. Ilyen tekintetben valóban önző vagyok, még többet szeretnék. A Ferrarival is bajnoki címet akarok szerezni.”

Bár Vettel nem a múlttal, hanem a jelennel és a jövővel akar foglalkozni, egy tekintetben semmiképp sem progresszív, pilótatársainak túlnyomó többségével ellentétben távol tartja magát a közösségi médiától, semmi Facebook, semmi Twitter, semmi Instagram.

“Egyszerűen nem tudok azonosulni azzal a generációval, amelyik folyamatosan mindent meg akar osztani. Nem arról van szó, hogy bármit is rejtegetni akarnék, de azt gondolom, sokan azt hiszik, hogy egy Forma-1-es versenyző élete sokkal egzotikusabb az enyémnél. Valójában szeretem a hétköznapi életet, szerintem hétköznapi életet is élek. A megosztásra pedig nem érzek késztetést. Hogy miért? Egyszerűen nem értem a dolgot. Miért kellene másokkal közölni, hogy épp mit csinálok?”