A bakui versenypálya a Forma-1 történetének legújabb helyszíne. A hat kilométer hosszú aszfaltcsíkon noha csak 2016 óta rendeznek versenyeket, a három eddigi nagydíj (melyből egy, a legelső még Európai Nagydíj néven futott) bebizonyította, hogy a tengerszint alatt található pályán mindig történik valami izgalmas.

Az alábbiakban öt emlékezetes pillanatot gyűjtöttünk össze a Kaszpi-tenger partján rendezett versenyekről, de a valóban izgalmas pillanatok miatt mindhárom verseny összefoglalóját megtekinthetitek a cikk végén.

2016: Hamilton szenvedéstörténete

Miután az időmérő harmadik szakaszában lekoccolta a vár tövében a falat, Lewis Hamilton csak a tizedik helyről kezdhette az Európai Nagydíjat. A három Bakuban megrendezett futam közül ez volt a legkevésbé izgalmas. Nico Rosberg, Sebastian Vettel és a meglepetésember, Sergio Perez állhatott fel a dobogóra, aki 2018-ban is megismételte ezt a bravúrt, és ezzel a mexikói versenyző a legsikeresebb a pályán a pódiumok tekintetében.

Hamilton a futam során a beállításaival szenvedett, melyekkel nem tudott zöld ágra vergődni, köszönhetően az ekkor még érvényben lévő rádiótilalomnak. A mérnökök ugyanis nem adhattak ilyen jellegű tanácsot a versenyzőknek, a brit pilótát is úgy kellett visszafogni, hogy ne csavargassa el Mercedese kormányán a gombokat.

2017: A Hamilton-Vettel összecsapás

Ki ne emlékezne a 2017-es szezon egyik legemlékezetesebb jelenetére, amikor a biztonsági autó mögött kétszer is összetalálkozott a két bajnokaspiráns, Hamilton és Sebastian Vettel. A német szerint a Mercedes pilótája szándékosan fékezett le előtte hirtelen, emiatt nekicsúszott a Ferrarival az előtte haladó autónak. Vettel ezt számon is kérte Hamiltonon, még az autóban ülve.

Utólag kiderült, hogy Hamilton nem fékezett, Vettel pedig elnézést kért.

2017: Kimi nagyon ideges

Miután a káoszversenyt megállították a sok törmelék miatt, a korábban kiálló Kimi Räikkönen is úgy döntött, hogy visszatér a versenybe. A finn Ferrariját az utolsó pillanatban tudták elindítani, nagy kapkodások közepette. Ekkor kérte csapatától ingerülten a kormányát, ami még nem volt beszerelve a kocsiba.

2018: Red Bull-dráma

Miután az egész verseny során egymással harcoltak, Daniel Ricciardo és Max Verstappen addig fokozták a feszültséget, mígnem az ausztrál fel nem öklelte holland csapattársát.

2018: Bottas balszerencséje

Már csak néhány kör volt hátra a versenyből 2018-ban, ám még ekkor is tartogatott izgalmat Baku. Valtteri Bottas az élen haladva kapott defektet, ezzel egy potenciális győzelmet bukott el.

Ezek mellett nem kevés emlékezetes pillanatot szolgáltatott még Baku, melyek az alábbi, az elmúlt három versenyt összefoglaló videókban megtekinthetőek.