A Forma-1-ből 2018 végén kiszállt Fernando Alonso 2005-2006-ban ugyan két világbajnoki címet is szerzett a Renault-val, de utána valahogy sosem volt jókor jó helyen, így a harmadik – és esetleg további – bajnoki siker nem jött.

A spanyol 2007-ben a McLarennél vezetett, ám az idény során megromlott a viszonya a csapattal, így kereste a továbblépési lehetőséget, többek között az akkor még csak egy-egy szerencsés dobogót szerző új középcsapatnak számító Red Bull-lal is tárgyalt, amit így idézett fel most az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko.

“Követelőzőek voltak, nem is annyira pénzügyi szempontból, inkább a PR-feladatokat és a merchandise-hoz kapcsolódó szabadságot illetően. Mi azt mondtuk, hogy rendben, vizsgáljuk meg a részleteket, küldjenek egy szerződéstervezetet” – mesélte a német Motorsport-Totalnak Marko az Alonso menedzserével, Luis Garcia Abaddal történt titkos madridi megbeszélésről.

“Megegyeztünk, hogy kapnak egy hetet, de aztán két hét után, három hét után se jött semmi. Akkor azt mondtuk Garcia Abadnak, hogy köszönjük, most már nem is szükséges” – tette hozzá.

Alonso 2008-ra a McLarentől visszatért a Renault-hoz, majd 2010-től a Ferrarinál versenyzett, miközben a Red Bull 2009-ben már futamokat nyert, 2010-13 között pedig zsinórban négyszer vitte el az egyéni és a konstruktőri címet is.

Miután a spanyol a Ferrarinál nem tudott bajnoki címet nyerni, 2015-re a Hondával új fejezetet nyitó McLarenhez igazolt, ám az ott eltöltött év kiábrándítóan alakult. Alonso ezzel együtt sem bán semmit.

“Úgy gondolom, hogy a Forma-1-ben mindig csak egy győztes van, mindenki más vesztes. Voltak peches versenyeim, de varázsgömb híján nem könnyű dolog jó döntéseket hozni. Utólag már könnyű, de amikor 2010-ben a Ferrarihoz mentem, szerintem tízből tíz versenyző ugyanígy döntött volna. Amiikor 2015-re a McLaren-Hondához szerződtem, előtte egész 2014-ben azt hallottam, hogy milyen jó döntés ez, ugyanis a Ferrari turbója nem volt jó. A McLarennek és a Hondának volt egy szabad éve a fejlesztésre, szóval szuper döntés oda menni. Csak jó dolgokat hallottam, szerintem tízből kilencen ezt választották volna” – magyarázta a spanyol a visszavonulása idején.