A McLaren 2017 végén, három küszködős év után búcsút intett a Hondának, hogy az idei évtől a Renault erőforrásával és az addig állandóan a mezőny egyik legjobbjának nevezett kasztnijukkal végre újra versenyképesek lehessenek.

Hiába került azonban a Red Bullt négy futamgyőzelemig, a gyári csapatot pedig a konstruktőri 4. helyig juttató motor a wokingiak autójába, csúnyán leszerepeltek: az idényt ugyan középmezőnybe illő eredményekkel kezdték, de aztán kiderült, hogy az MCL33-ast alapvetően félretervezték, így a szezon második felében nagyrészt már a sereghajtói pozícióért “küzdöttek” csak a Williamsszel.

A Renault F1-es főnöke, Cyril Abiteboul is meglepődött azon, amit idén látott:

“Hogy őszinte legyek, volt pár meglepetés, és voltak bosszantó dolgok is idén. Az egy kicsit meglepett, hogy a szezon nagy részében a Haasszal küzdöttünk, ugyanis arra számítottam, hogy a McLaren lesz az ellenfél” – nyilatkozta az Autosportnak a francia.

“Ne feledjük, amikor tavaly bejelentettük, hogy a McLarennel folytatjuk, mindenki azt mondta, hogy megőrültünk, a motorpartner meg fog verni benneteket. Végül kis híján egy nagyon új csapat vert meg minket, még a miénknél is újabb, egészen más struktúrájú alakulat” – utalt a Haasra.

Abiteboul összességében azért így sem elégedetlen a 2018-as szezonjukkal:

“Jó idény volt, egyértelműen fejlődött a csapat. Ne becsüljük alá, mekkora munka volt, hogy három idény alatt a konstruktőri 9. helyről a 4. helyre léptünk előre! Nem vagyok nagy történész, de azt hiszem, elég messzire kellene visszamenni, hogy ilyen fejlődést produkáló csapatot találjunk” – állította a főnök, akinek csak az első dologban volt igaza, azaz hogy nem keni-vágja az F1 történetét, hiszen a Williams alig öt éve mutatott még nagyobb ugrást: a 2013-as 9. helyről 2014-ben a 3. helyre léptek előre.

“Ezzel együtt persze még alaposan meg kell vizsgálnunk, hogyan is értük el a versenyképességnek ezt a szintjét, milyen szoros volt a verseny, ki volt mögöttünk, ki volt előttünk és mennyivel. Ezt a számvetést kell elvégeznünk, aztán meg kell határoznunk, ez hogyan befolyásolja a terveinket.”