Az oroszországi Szentpéterváron megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2018-as díjkiosztó gáláját, amelyen a szervezet különböző versenyszériáinak győztesei átvehették a trófeáikat.

F1: Hamilton rosszul volt, Räikkönen nem bírta józanul 1

A ralivébé (WRC), a ralikrossz (WRX), a Forma-E, a Forma-2 bajnokai, és természetesen a Forma-1 első három helyezettje is ott volt, sorrendben a díjazottak: Sebastien Ogier és Julien Ingrassia navigátor, Johan Kristoffersson, Jean-Eric Vergne és a 2019-ben már a Williams F1-es versenyzőjeként dolgozó George Russell, valamint a ferraris Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel és az ötödik világbajnoki címét bezsebelő Lewis Hamilton, a Mercedes-csapat képviseletében pedig Toto Wolff csapatfőnök.

A rendezvény nem indult a legsimábban: a délutáni F1-es sajtótájékoztatón csak a Ferrari pilótái jelentek meg, Hamilton nem ment el, Wolff azt mondta, az angol “nem érzi jól magát”. Valószínű, hogy az ötszörös bajnoknak egyszerűen csak nem volt kedve a dologhoz, ő és a többiek sem rajonganak a díjkiosztóért, Räikkönen például nem is bírta a gála unalmát józanul, mire ők kerültek sorra, elég lazára poharazta magát a finn.

A Forma-1-esek közül díjat kapott az Alfa Romeo Saubernél idén bemutatkozott, jövőre már a Ferrarinál versenyző Charles Leclerc, aki tavaly után újra az év újonca lett. A monacói 2017-ben a Forma-2-es bajnoki cím megszerzésével érdemelte ki ezt, idén pedig az első F1-es szezonért járt az elismerés.

A Mercedes-csapat mellett az alakulat elnöke, a nyáron tüdőátültetésen átesett Niki Lauda is díjat kapott, a háromszoros F1-bajnok osztrák legenda elnöki különdíjban részesült Jean Todttól.