Sokáig úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel idén esélyes lehet a vb-címre, de a Ferrari szezon közbeni visszaesése és a négyszeres világbajnok hibái miatt végül nem történt trónfosztás, Lewis Hamilton a tavalyinál is simábban nyert. A szezon utolsó harmadában a Ferrari egyértelműen lassabb volt a Mercedesnél, így nehéz megmondani, hogy Vettel hibái nélkül lett volna-e esélye a Ferrarinak.

A 88 pontos végső különbség azt mutatja, hogy talán nem, Vettel mindenesetre egyáltalán nem elégedett a saját teljesítményével, kemény önkritikát gyakorolt a szezonzáró után.

“Soha nem esett nehezemre, hogy feltegyem a kezem, ha hibáztam” – mondta Vettel. “Versenyzőként pontosan tisztában vagyok azzal, hogy milyen gyorsan csúszhatnak félre a dolgok, és azt is tudom, hogy mennyire másképp is alakulhattak volna az események idén. Azt hiszem, felül kell vizsgálnom néhány dolgot.”

“Történtek ugyanakkor más dolgok is, amik rosszul sültek el. Ezeket nem igazán kell elemezni, nem kell túlbonyolítani mindent. A lényeg, hogy én tudom, mit kell tennem.”

“Azt egész biztosan kijelenthetem, hogy visszatekintve különböző eseményekre, nem voltam mindig csúcsformában. Ezért elsősorban magamban keresem a hibát, képes vagyok annál jobban is teljesíteni, mint ahogy néhányszor szerepeltem idén.”

“De voltak olyan versenyeink is, amelyeken mindent kihoztunk az autóból és a csomagból, és amikor úgy éreztem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Ezekkel a napokkal elégedett voltam. De ez már csak így megy: néha imádod, néha utálod a versenyzést. Most egy kis időre van szükségem, hogy mindent kikapcsolhassak.”

Vettel szerint nem segített az sem, hogy a szezon közben lendületet veszített a Ferrari. “Elveszítettük a fonalat a szezon közepe táján, nem álltak össze a dolgok. Úgy gondolom, megértettük, hogy mit rontottunk el, természetesen igyekszünk jobb munkát végezni a jövőben.”

“Sokat tanultunk, összességében kemény éven vagyunk túl. A csapat erős, rengeteg potenciál van benne, de házon belül is sok dolog történt.”

Vettel nyíltan kimondta, hogy rosszul érintette a Ferrarit Sergio Marchionne nyári, váratlan halála. “Ennek volt hatása a csapatra, kemény időszak volt. De rajtunk áll, hogy a kirakós minden kis darabjának vizsgálata után levonjuk a tanulságokat, és erősebben, jobb csomaggal térjünk vissza.”