Bár a szezon elején úgy tűnt, hogy a McLaren tényleg előrébb lép a Renault-motorral, a wokingi csapat a szezonkezdet után gyorsan egyre hátrébb csúszott az erősorrendben, az elmúlt hétvégéken pedig már a Williamsszel voltak “versenyben” a sereghajtói pozícióért.

A hétvégi Abu-dzabi Nagydíj után a Forma-1-nek búcsút intő Fernando Alonso elismeri, hogy nem igazán mentek idén a fejlesztések, de biztos benne, hogy Carlos Sainz és Lando Norris már versenyképesebb autót vezethet majd 2019-ben:

“Ez a csapat magánügye, de az tény, hogy néha olyan irányokba indultunk a projekttel, amelyek nem hozták a várt eredményt. A padlólemeznél vállaltunk pár kompromisszumot, amelyektől nagyon sokat vártunk, de nem jött az előny, csak a döntés hátrányai érvényesültek. Az idei tanulságok alapján a jövő év biztosan jobb lesz” – magyarázta az F1 hivatalos oldalának, hozzátéve, hogy a csapat már a nyár óta a 2019-es fejlesztéseket próbálgatta.

“Szerintem egyértelműen versenyképesebb lesz a jövő évi autó. Júliustól a jövő évi, kísérleti elemeket teszteltünk. Úgy gondolom, hogy a csapatnál jogos a bizakodás az elmúlt pár hónapban választott irány kapcsán. Azonosítottunk a problémákat.”

“Tudjuk, hogy tavaly nagyon versenyképes volt a kasztni, biztosan tudjuk, hiszen össze tudjuk vetni a GPS-adatokak, a kanyarsebességeket. Az idei évre veszítettünk ebből, de azt is tudjuk, hogy miért. A csapat jövőre sokkal jobb helyzetben lehet, aminek nagyon örülök.”

Alonso: Ez volt a legjobb évem 1

Bár idén mindössze kétszer jutott a Q3-ig és hat alkalommal már a Q1 végén búcsúzott, Alonso úgy érzi, az időmérők szempontjából ez volt a legjobb éve, ráadásul amúgy is sokat fejlődött autóversenyzőként:

“Az időmérős csata tekintetében ez volt a legjobb évem. Azt hiszem, 19-0-ra állok (Vandoorne ellen). Ilyen még sosem volt a karrierem során, szóval úgy érzem, hogy gyors és versenyképes vagyok.”

“Az IndyCar-teszt és az idei WEC-program miatt érettebb, teljesebb versenyző lettem, jobban értem az autó viselkedését, a vezetéstechnikát, az energiamegtakarítást, a gumispórolást. Szélesebb rálátásom nyílt az autóversenyzésre, így az F1-es autóba beülve is vannak további meglátásaim. A különböző filozófiák jobb versenyzővé tesznek.”

Alonso: Ez volt a legjobb évem 2