A kanadai milliárdoscsemete, 2016-os Forma-3-as Európa-bajnok Lance Stroll 2017-ben mutatkozott be a Williamsnél, és első évében már dobogóra is állt a kaotikus bakui versenyen.

Bár a remek eredmény sokkal inkább a kivételt jelentette, mint a normát, a 2018-as szezon mélyrepülésére senki sem számított: a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik élcsapata, a 2014-15-ben rövid reneszánszát élő Williams idén egyértelmű sereghajtóvá vált, 19 forduló alatt háromszor sikerült a top10-ben végezniük, még mindig egy számjegyű – írd és mondd: 7 – ponttal állnak az utolsó helyen.

A jövőre már az édesapja által megvásárol Force Indiánál vezető Stroll így értékelt nem sokkal a szezon vége előtt:

“Nagyon embert próbáló volt, egyszerűen nem volt meg az autónk. A hétvégéken mindig csak túléltünk, nem versenyeztünk. Nagyon sokszor más a Q1-ben kiestünk, és azokon a futamokon, amikor a rajtnál sikerült előretörnöm, pontszerző helyig kapaszkodnom, mindig vissza is csúsztam. Egész évben bajban voltunk.”

“Tulajdonképpen semmit sem fejlődött az autó Ausztrália óta. Egyáltalán. Nehéz volt látni, ahogy a riválisok, akik egy szinten voltak velünk az elején, mint például a Sauber, óriási lépéseket tettek hozzánk képest. Tényleg csak a túlélésről szólt az év, nem mondhatok mást” – magyarázta az ifjonc.

F1: A Williams nem versenyzett, csak túlélt 1

Stroll ezzel együtt nem gondolja, hogy “kuka” volt számára a szezon:

“Versenyzőként így is fejlődtem, érettebbé váltam. Ez volt a második Forma-1-es évem, többet vezettem, több tapasztalatot gyűjtöttem, sok-sok információt szívtam magamba, még ha sokkal nagyobb kihívás is volt ez az idény, mint a tavalyi. De ilyen ez a sportág, el kell fogadni, hogy vannak nehezebb évek, ez is hozzátartozik.”