A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) folyamatosan próbálja finomítani az ítélkezést a Forma-1-ben, de egyelőre kevés sikerrel. A döntéseket rendszeresen támadják a versenyzők és a szurkolók, kár lenne tagadni azt is, hogy sokszor a következetességnek nyomát sem lehet felfedezni.

Sokak szerint az ítéletek sok esetben túl súlyosak, de Kimi Räikkönen nem így gondolja: a finn úgy érzi, lehetne még szigorítani. “A büntetések véletlenszerűek, nem igazán lehet azt mondani, hogy túl erősek lennének” – mondta Räikkönen.

“Ha jókor alkalmaznának szigort, sok más dologra nem is lenne szükség. Ha kellő erővel lépnének fel bizonyos hülyeségek ellen, nem lenne szükség kisebb büntetésekre ilyen és olyan területeken.”

“Ha kellően szigorúak lennének a felügyelők a legfontosabb pontoknál, az egész megváltozna. Akkor senki nem csinálna hülyeségeket.”

“Ha lennének megfelelő precedensek, nem kellene őrült dolgokért 5-10 másodperces büntetéseket osztani. Lehet, hogy néha szigorúnak tűnnek a büntetések, de pont nem akkor szigorúak, amikor erre szükség lenne.”

“És néha minden egy kicsit hülyén fest. Mert kapsz egy büntetést ezért vagy azért, aztán az utolsó versenyen valaki megcsinálja ugyanazt, és valami teljesen más lesz belőle.”

“Ha rendesen csinálnánk, és elég kemények lennénk a megfelelő pillanatokban, ami mindennek az alapja, akkor jobban működne ez a rendszer.”