Miután Fernando Alonso 2010-14 között megunta, hogy a Ferrarinál “csak” a futamgyőzelmekért harcolhat, de a bajnoki címet nem tudja megszerezni, 2015-re az újra összeálló McLaren és Honda csábításának engedve Wokingba igazolt. Nagyon rosszul tette, hiszen a brit csapat és a japán motorgyártó együttműködése siralmasan alakult, és azután sem jött javulás, hogy az alakulat 2017 végén búcsút intett a motorpartnernek, és idén már a Renault erőforrásaival állt rajthoz.

Alonso a nyári szünet alatt jelentette be, hogy a 2018-as idény végén elhagyja a Forma-1-et, ám most (is) igyekezett tisztázni, hogy nem a mclarenes eredménytelenség miatt döntött így.

“Nem, mert jövőre ülhettem volna versenyképes autóba is, szóval nem azért hagyom abba, mert nem volt jó autóm. Augusztus óta mondogatom: azért hagyom abba, mert mindent elértem a Forma-1-ben, amit akartam” – állította a csütörtökön Mexikóvárosban a spanyol, talán a Red Bull által határozottan cáfolt 2019-es ajánlatra utalva.

“Bekerültem a Forma-1-be, futamokat nyertem, világbajnoki címeket szereztem, rekordokat döntöttem. Versenyeztem a McLarennél, a Renault-nál, a Ferrarinál. 37 éves vagyok, ennél többet már nem érhetek el a Forma-1-ben” – mondta a kétszeres világbajnok, aki pár éve még ragaszkodott ahhoz, hogy addig marad, amíg nem gyűjt be egy harmadik címet.

“Van az önök véleménye, meg van a valóság. Azért hagyom abban, mert én így akartam, nem azért mert rákényszerültem. A Forma-1-ben azt hiszik, hogy az F1 a legnagyobb dolog a világon, és ha valaki távozik, az emberek nem értik, hogy esetleg azért, mert ő maga akarja így, ehelyett azt hiszik, hogy azért kényszerül menni, mert nincs versenyképes autója. Lehetne versenyképes autóm jövőre, akár a McLaren is szuper versenyképes lehet, ki tudja? De nem is akarok már próbálkozni.”

Alonso bevallott célja, hogy megszerezze az autóversenyzés ún. hármas koronáját, azaz hogy a Forma-1-ből már meglévő monacói futamgyőzelmek és az idén a Le Mans-i 24 óráson elért diadal mellé behúzza az amerikai Indy 500-at is. 2017-ben már megpróbálkozott vele, akkor nem jött össze, de jövőre – teljes Indycar-program híján is – újra nekifuthat.

“Azért akarok kiszállni, mert úgy gondolom, hogy jobb, teljesebb autóversenyzővé válhatok az F1-en kívül, ugyanis ez a fejezet már lezárult, méghozzá sikeresen. Akadhatnak még dolgok az F1-en kívül, amiket szeretnék meghódítani, nem értem még el sikereket az autóversenyzés minden területén, szóval azokkal fogok megpróbálkozni.”