Az idén két versenyhétvégén is kipróbáltak szemüvegkamerákat: Monacóban Pierre Gasly, Kanadában Romain Grosjean tesztelte az eszközt, ami csúfos kudarc volt. A szemüveget a szoros bukósisakban egyenesen fájdalmas volt viselni, gyorsan kiderült, hogy ez a fejlesztés zsákutca, és az FIA biztonsági kívánalmainak sem felel meg.

Steve Smith, az F1 fedélzeti kamerás fejlesztésekért felelős igazgatója szerint egy újabb ötlet megvalósítása már előrehaladott állapotban tart, de fontolgatnak egy másikat is.

“A szemüveges ötletnek annyi” – mondta Smith. “A felvételek rendben voltak, de milyen áron? Nem akarunk kockázatot vállalni.”

“Most egy olyan kamerát vizsgálunk, amelyet a versenyzők feje melletti habba vagy hasonló helyre tehetünk (a bukósisakon belül), és a bekábelezése is lehetséges. Nem tudjuk megmondani, pontosan mikor leszünk kész, de a nem túl távoli jövőben lesz megoldásunk erre.”

Az FIA biztonsági elvárásai miatt nehéz a célnak megfelelő kamerát találni: olyanra lenne szükség, amely 35 grammnál nem nehezebb, kifogástalan képminőséget biztosít, és az FIA sem tud belekötni. “Még nem találtunk megfelelő kamerát, de nagyon közel vagyunk a célhoz.”

A bukósisakon belüli kamerák esetében elkerülhetetlen, hogy a sisakrostély és azon lévő fóliák rontják a képminőséget, de erre is lehet megoldás: ahhoz a bukósisakok kialakításán kellene változtatni eleve azzal a megközelítéssel, hogy lehetségessé váljon bennük a kamerák elhelyezése.