Hamar véget ért Fernando Alonso számára a 2018-as F1-es Amerikai Nagydíj, miután az első kanyarokban nekiment Lance Stroll. Az ütközés miatt annyira megsérült a McLaren, hogy a spanyolnak fel kellett adnia a futamot. Stroll gond nélkül folytatta a száguldást, de tette nem maradt büntetlenül, bokszutca-áthajtásos büntetést, illetve két büntetőpontot kapott.

Alonso már az előző Japán Nagydíjon is kapcsolatba került Strollal. A kétszeres világbajnok nem érti, miért nem tesz valamit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy megállítsa az eszetlen száguldást. „Nem vagyok mérges. Csalódott vagyok, hiszen kilenc napot itt vagyok az Egyesült Államokban azért, hogy versenyezzek, erre 600 méter után kilöknek” – mondta.

„Sajnos ez van, de nagyobb baj, hogy ezt az FIA hagyja. Más versenysorozatokban is vezetek, szó szerint amatőr pilótákkal, de ilyen probléma ott sosincs. Több amatőr pilóta van itt, mint más sorozatokban” – szólt be társainak Alonso, aki a hosszútávú vb-n valóban szokott amatőr pilóták ellen is küzdeni.

„Talán egy nagy balesetből tanulnak majd. Addig igyekszünk jól ellenni más kategóriákban, ahol 34 autó ellen megyünk és amatőrök, valamint 60 éves emberek vezetnek, mégsem történik semmi. Itt azonban szükség lenne lökhárítókra, mint a kölcsönzős gokartokon, úgy egymásnak lehet menni” – mondta Alonso.

Az év végén visszavonuló pilóta szerint a mai F1-es versenyzők nem érik el azt a szintet, mint régebben. „A hosszútávú vb-n is nagyon agresszívek az ellenfelek, és három különböző kategória is van, de senki nem megy a másiknak. Ott más a mentalitás. Néha hibázik az ember vagy túl nagy kockázatot vállal a rajtnál, esetleg későn fékez. Azonban itt, mint Spában is, hirtelen elkezdenek bowlingozni az emberrel. Most megint, és balszerencse, mert ki kell állni a versenyből” – zárta mondanivalóját a McLaren spanyolja.