A közhiedelemmel ellentétben Kimi Räikkönen nem második számú versenyző a Ferrarinál, Sebastian Vettel pedig nem élvez házon belüli elsőbbséget csapattársával szemben. Erre a legnyilvánvalóbb bizonyíték az Olasz Nagydíj volt, ahol a csapat Vettel helyett Kimi Räikkönent segítette pole-ba, a finnek ráadásul a rajtnál is szabad kezet adtak, bele is lökte a németet Hamilton karjaiba.

Kulcsfontosságú pillanata volt az a világbajnokságnak, váratlan monzai győzelmével Hamilton végképp nyeregbe került. Az angol Szuzukában kijelentette, őt is meglepte, hogy a Ferrari idén nem állt a bajnoki címre esélyes Vettel mellé.

“Csapatutasítást mi egy versenyen alkalmaztunk, míg másokon csapatként dolgoztunk” – fogalmazott Hamilton, utalva arra, hogy az Oroszországban félreállított Valtteri Bottas taktikáját többször is úgy alakították, hogy mozgó akadály legyen valamelyik Ferrari előtt, Németországban pedig egyértelmű utasítást kapott arra, hogy frissebb gumijaival sem támadhatja az első helyen álló Hamiltont.

“Ami a Ferrarit illeti, az olyan kulcsfontosságú pillanatokban, mint Monza, nem dolgoztak együtt. Hogy ez meglep-e? Nagyon is. A múltban megtették, nem tudom, miért változtattak. De ez nem az én problémám.”

Vettelt is szembesítették Hamilton mondataival, de a szeme sem rebbent, okokról pedig nem akart beszélni. “Valószínűleg egy versenyen sem voltunk olyan pozícióban, mint ők. Szóval ezt a kérdést inkább a csapatnak kéne feltenni, nem nekem” – reagált tömören Vettel.

Hamilton egyébként még mindig megosztott az oroszországi csapatutasítással kapcsolatban, amelynek köszönhetően 50 pontra növelte az előnyét összetettben. “Megosztott vagyok a kérdésben, ahogy a vélemények is megoszlanak erről az egészről. De megtörtént, már nem lehet változtatni rajta. El kell fogadni, tovább kell lépnünk.”