A 2011 februárjában súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica tavaly nyáron tért vissza a Forma-1-be, előbb a Renault-val tesztelt, de miután ott nem ajánlottak neki lehetőséget 2018-ra, a Williamsnél kopogtatott, és jó ideig befutónak is tűnt. Végül a csapat a teszteken gyors és nem mellesleg pénzes orosznak, Szergej Szirotkinnak adta szabad versenyzői ülését, míg a lengyelt tartalék és tesztpilótaként vették fel.

Miután a nyári szünet alatt édesapja, Lewrence Stroll megvásárolta a Force Indiát, felmerült, hogy Lance Stroll még az év folyamán távozik a Williamstől, ebben az esetben pedig Kubica kapná a helyét, de egyelőre nincs fejlemény, 2019-ről pedig még kevesebbet tudni.

“Az én szempontomból nem sok minden változott” – mondta a lengyel Sokolim Okiemnek adott friss interjújában. “Úgy gondolom, hogy a következő napok-hetek fontosak lesznek a jövő évet illető döntésem tekintetében. Lehet, hogy tévedek, de szerintem a Williams prioritásai nem esnek egybe az enyémekkel. Nem is értem, hogy az emberek miért csak ehhez az egyetlen csapathoz kötnek.”

“Ma még köt a Williams-szerződés, de meglátjuk, mi lesz. A csapat úgy van vele, hogy akármeddig kivárhatnak, de én nem fogok automatikusan rendelkezésre állni. Én ugyanúgy állok ehhez, mint három napja, három hete, három hónapja: ha a Williams egyik ülése felszabadul, készen állok, de hogy mi történik, az nem rajtam múlik.”

Kubicát egyébként a Toro Rosso jövő évi pilótáit kereső Helmut Marko is megemlítette a közelmúltban.

“Nekem ez új. Dr. Marko engem még nem keresett, nem igazán tudok ilyen lehetőségről. De tudja, hol talál, ha szeretne tárgyalni” – reagált a 33 éves versenyző.