A nagy akarásnak nyögés lett a vége a Ferrarinál, dupla Ferrari- helyett dupla Mercedes-dobogót hozott az Olasz Nagydíj, Lewis Hamilton a Scuderia hazai pályáján tartott bemutatót szárnysegédje, Valtteri Bottas segítségével.

Hamilton már az első körben belehajszolta egy koccanásba Vettelt, amiből ő jött ki jól, Vettelnek pedig a mezőny végéről kellett felzárkóznia, végül negyedik lett. Noha Charlie Whiting versenyigazgató és a felügyelők szerint is teljesen hétköznapi versenybaleset történt, Nico Rosberg jól ráhúzta a vizes lepedőt Vettelre.

“Sebastian túl szélesen fordult, belecsúszott Lewis autójába, és megpördült. Ennyi történt, 110 százalékban Sebastian hibája” – vélekedett Rosberg.

“Lewis semennyire sem volt hibás, mert rengeteg helyet hagyott. Semmit nem lehet rákenni ebből.”

“Lewist nem lehet úgy megverni, ha valaki ennyit hibázik, ez tény. Sebnek össze kell kapnia magát, különben nem fog nyerni.”

Rosberggel szemben a hagyományosan Hamilton-párti Martin Brundle is 50:50-re hozta ki a találkozót. “Szerintem ez egy normál versenybaleset volt, amelyben mindketten egyforma mértékben hibásak voltak” – mondta Brundle.

Charlie Whiting tipikus versenybalesetről beszélt. “Az első reakcióm az volt, hogy ez egyértelműen versenybaleset volt, mert nem lehet azt mondani, hogy bármelyik versenyzőt nagyobb felelősség terhelte. Ez egy olyan helyzet volt, amelynél csakis a sorson múlt, mi lesz a végkimenetele” – fogalmazott Whiting, aki nem vesz részt közvetlenül a sportfelügyelők munkájában, vagyis a véleménye egyfajta magánvélemény.