Sebastian Vettel szempontjából minden a lehető legrosszabbul alakult az Olasz Nagydíjon: már az első körben koccant a bátor manővert bevállaló Lewis Hamiltonnal, amelyben az autója is megsérült, és a mezőny legvégére esett vissza.

Max Verstappen büntetése miatt Vettel végül a negyedik helyen zárt, csapattársa, Kimi Räikkönen azonban nem tudta kivédeni Hamilton támadásait, pedig ez nagyon fontos lett volna a Ferrari számára. Újabb győzelmével az angol előnye harminc pontra nőtt összetettben.

“Nem a világ vége” – fogalmazott az idén szinte mindig higgadt Vettel a leintés után. Szerinte ebből a hátrányból könnyedén lehet még csipegetni az utolsó hét futamon, a maga részéről nem mondott le az ötödik vb-címről.

És nincs is rá oka.

2012-ben Vettel ennél sokkal rosszabbul állt összetettben az Olasz Nagydíj után. Csak negyedik volt 39 pontos hátránnyal Fernando Alonso mögött, ráadásul akkor is hét futam volt hátra, és Monza után Szingapúrban folytatódott a bajnokság.

A történet ismert, a vb-címet hárompontos előnnyel végül Vettel nyerte, vagyis a fordítás egyáltalán nem lehetetlen. “Van egy kis hátrány, de semmi olyasmi, amire ne lett volna példa a múltban” – így Vettel. “Voltam már ilyen helyzetekben, tudom, mit kell tennem.”

“Nem fogok túl sokáig rágódni azon, mi történt Monzában. Természetesen most csalódott vagyok, de nagyon gyorsan lapozni fogok, és Szingapúrra koncentrálok. Szeretem a helyet, örömmel utazom oda.”

A tavalyi bajnokság is jó példa arra, hogy ekkora ponthátrány nem ledolgozhatatlan. Tavaly harminc helyett csak három pont volt Hamilton előnye Vettellel szemben Monza után, de a jobb Mercedesszel, Vettel balszerencsés szingapúri rajtbalesetéből és későbbi műszaki hibáiból is profitálva Hamilton végül további 43 ponttal növelte előnyét a bajnokság végéig.