Daniel Ricciardo hiába szeretett volna a Mercedeshez vagy a Ferrarihoz igazolni 2019-re, mindkét élcsapat becsapta előtte az ajtót, amit a Red Bull megpróbált kihasználni. Az ausztrál kiszolgáltatott helyzetére tekintettel a Red Bull akarta diktálni az új szerződés feltételeit, a fizetés körül is kisebb vita alakult ki.

Ennek ellenére úgy tűnt, hogy Ricciardo mégis elfogadja a Red Bull által rákényszerített feltételeket, de az is lehet, hogy ez csak színjáték volt a részéről. Mindenesetre úgy tudni, hogy már a Ricciardo maradásáról szóló videós anyag is elkészült, pontos menetrendje volt a csapatnak a maradás bejelentéséről szóló kommunikációra.

Amikor Ricciardo közölte Christian Hornerrel, hogy a Renault-hoz megy, a csapatfőnök először azt hitte, állandóan viccelődő versenyzője most is csak tréfál. De ezúttal a lehető legkomolyabban beszélt, amivel minden tervet borított nevelőcsapatánál.

A Renault főnöke, Cyril Abiteboul szerint a háttérben jó ideje folytak a megbeszélések a versenyzővel, akit egyébként a McLaren is megkörnyékezett. Ricciardo jelezte, hogy toppilótáknak járó fizetési igénye lenne, amire a konszern elnökének, Carlos Ghosnnak kellett rámondania az áment.

Megtette, így a Daily Express értesülése szerint Ricciardo fizetése eléri majd az évi 35 millió dollárt. Noha ez szenzációhajhászós túlzásnak tűnik, az már egyáltalán nem, hogy legalább háromszor annyit fog keresni, mint jelenleg a Red Bullnál.

A pénz azonban csak az egyik szempont volt Ricciardo számára. A másik, talán ennél is fontosabb, hogy úgy érezte, a Red Bull Max Verstappen köré akarja építeni a csapatot, amiből inkább nem kért.