Sebastian Vettelre talán kissé túl keményen csaptak le a felügyelők az Osztrák Nagydíj időmérője után, háromhelyes rajtbüntetést kapott Carlos Sainz feltartása miatt. Pedig Vettelt még Sainz is megvédte, sőt szinte védőbeszédet tartott a felügyelői meghallgatáson, és a Renault sem emelt hivatalosan panaszt az incidens miatt.

Vettel az Osztrák Nagydíjon nem rajtolt igazán jól, a hatodik helyről még vissza is esett a nagy kavarodásban, de végül a dobogón zárt a két Mercedes kiesése után. Legnagyobb vb-ellenfelét, Lewis Hamiltont a pályán előzte meg az év egyik legszebb manőverével, a leintés után pedig arról kérdezték, hogy a szombati büntetés után aláírta volna-e előre ezt a harmadik helyet.

“Dehogy, szerintem unalmas lenne, ha elfogadnék egy ilyet” – mondta Vettel. “Nem akarok arrogánsnak tűnni, de soha nem lehet tudni, mit hoz a verseny. Nagyon jó autónk és nagyon jó versenyünk volt. Örülök a dobogónak, de még jobb eredményt is elérhettünk volna. Ugye világos, mire gondolok?”

Vettel szerint fel sem merült, hogy a Ferrari a befutó előtt helycserére utasítja két versenyzőjét, nem is várt ilyesmit. “Szó sem volt erről. Próbáltam mindkettőjüket levadászni. Kimi olyan keményen nyomta, ahogyan csak tudta, én is olyan keményen nyomtam, ahogy tudtam. A többieknél nagyobb hátrányt kellett ledolgoznom a bokszkiállás miatt, szóval nem vagyok elégedetlen.”

Vettel ezzel arra célzott, hogy a virtuális biztonsági autós szakasz alatt egyrészt várnia kellett, amíg előtte Räikkönennel végez a csapat, és a csere sem ment teljesen flottul.

“Max megnyerte a versenyt, mert kiválóan menedzselte a gumikat. Kimi megtett mindent, amit tudott. Én is megtettem mindent, hogy felzárkózzak. De jobban is sikerülhetett volna a mai nap a plusz három hely nélkül.”