A Ferrari elnöke, Sergo Marchionne a márka hétfői karácsonyi ebédjén újra, még hangsúlyosabban elismételte korábbi fenyegetését, miszerint a Forma-1-tulajdonos Liberty Media tervezett reformjai miatt kiszállhatnak az F1-ből, sőt ezt megtoldotta azzal, hogy 2020/21-től akár rivális szériát is indíthatnak, ahová akár a riválisokat is magukkal viszik.

A Mercedes motorsportfőnöke, Toto Wolff egy friss interjúban kevésbé élesen, de hasonló kicsengéssel nyilatkozott:

“Sergio elég egyenes, rögtön a lényegre tér. Azt mondja, bizonyos dolgokat nem lenne hajlandó elfogadni, ő így kezeli a kérdést, és elvben osztom is a véleményét. Abu-Dzabiban már mondtam, hogy imádjuk a Forma-1-et, szeretnénk sokáig maradni, de ehhez megfelelő keretek – az irányítás, a szabályalkotás terén – és megfelelő vezetés kell, ha pedig úgy látjuk, nem a jó irányba mennek a dolgok, nem fogunk csendben maradni.”

Bár a Ferrari elnök a motorok egyes elemeinek egységesítését, a gyártók egyedi vonásainak elvesztését emlegeti a kiszállási szándékuk indokaként, elég egyértelmű, hogy Marchionnének a Liberty pénzügyi reformterveivel van baja, hiszen 2021-től szeretnék eltörölni a Ferrarinak jelenleg évi 100 millió dolláros pluszt jelentő bónuszrendszert, és az esélyeket kiegyenlítő kiadási plafont vezetnének be.

Wolff nem ködösít, ő kimondta, hogy a pénz jelenti a problémát:

“Nos, itt van a kutya elásva. Ez a legnagyobb kérdés a 2020 utáni időszakot illetően. Világos, hogy olyan struktúrát kell találnunk, ami mindenkinek megfelel. A kisebb csapatok egy része bajban van a bevételekkel. Mi nem utasítjuk el a kiadási plafont, ha a észszerűen sikerül bevezetni és lehetséges lesz a betartatása.”

“Egyik évről a másikra nem fogunk 30 százalékos leépítést véghez vinni, és nem adjuk könnyen a jelenleg bírt teljesítményelőnyünket sem, szóval valamit valamiért, cserébe is kapnunk kell valamit.”