Bár a pilóták és a csapatok finoman szólva sem kérték, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) idén nyáron saját hatáskörben a 2018-as idénytől kötelezővé tette a Forma-1-ben a már tavaly óta tesztelt fejvédő keretet, az ún. glóriát.

Az F1-es szereplők és a nézők többsége szerint a pilótafülke elé kerülő, papucspántra emlékeztető keret elcsúfítja majd az épp az idei évre esztétikusabbá tett autókat, a pilóták azt mondják, ezt is gyorsan megszokjuk majd.

“A glória a mi esetünkben egyértelműen negatív hatással lesz az aerodinamikára, de mindenki ebben a cipőben jár. Biztonsági kérdés. Három-négy futam alatt hozzászokunk majd. A Forma-1-ben mindig minden változik. Én bízom benne, hogy a jövő év izgalmas lesz, ahogy a csapatok közelebb kerülnek egymáshoz, és remélem, hogy két-három futam után már nem lesz téma a glória” – nyilatkozta a Force Indiá-s Sergio Perez.

“Úgy gondolom, hogy bátor és jó döntést hozott az FIA. Mindannyian a még nagyobb biztonságra hajtunk, nem is csak a Forma-1-ben, hanem más kategóriákban is” – utalt arra a mexikói, hogy az F1 mellett például a Forma-2-ben is ott lesznek a glóriák.

“A glória az elmúlt évtizedben jó néhány életet megmentett volna. Szerintem egy ilyen újításra más sportágakban büszkék lennének. Bár látványra nekem sem tetszik, megéri a bevezetés.”