A McLaren 2015-ben újra összeállt a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli sikerpartnerével, a Hondával, abban a reményben, hogy gyári partnerrel világbajnoki címeket nyerhetnek.

Nos, az elmúlt három év minden várakozást alulmúlt, 2015 óta a McLaren-Honda három 5. helyet tudott felmutatni legjobb eredményként, a közösen eltöltött 60 futam nyújtotta 120 lehetőségből mindössze 31 pontszerzést hoztak össze, ugyanakkor 43 kiesést és 845 helynyi motorcserés hátrasorolást voltak kénytelenek elkönyvelni.

F1: McLaren-Honda – viszlát, a legjobbakat! 1

2018-tól a McLaren a Renault-val folytatja, míg a Honda a Toro Rosso kizárólagos partnere lesz. Az Abu-dzabi Nagydíj után így nyilatkozott a McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier:

“A teljes McLaren-csapat nevében szeretnék őszintén köszönetet mondani a Hondának a kemény munkáért, azért, hogy folyamatosan igyekeztek tanulni, fejlődni, javulni. Bár tagadhatatlanul nehéz szezon áll mögöttünk, Abu-Dzabiban minden korábbinál jobb kapcsolatban válunk el egymástól, kölcsönös a tisztelet.”

“Az elmúlt három évben voltak szép pillanatok és voltak rossz időszakok, de semmit sem bántunk meg, mindketten a legjobbakat kívánjuk egymásnak a folytatáshoz!”

F1: McLaren-Honda – viszlát, a legjobbakat! 2

A számára egy 9. helyet hozó szezonzáró után Fernando Alonso így beszélt:

“Húzós idény és kemény három év volt ez számunkra, de így is büszke vagyok erre a projektre. Az eredmények tekintetében nem voltunk sikeresek, sőt alulteljesítettünk, de mindenki nagyon keményen dolgozott és küzdött. Most, hogy elválunk, a legjobbakat kívánom a Hondának, és persze a McLaren-Renault projektnek is. Új fejezetet nyitunk.”

A Honda F1-es főnöke, Haszegava Juszuke igyekezett a 2017-es idény végére elért javulást kidomborítani:

“Az utolsó néhány futamon sikerült stabil teljesítményt kihozni az erőforrásból, ami az igen nehéz idénykezdést tekintve pozitív előrelépésként értékelhető. Igen nehéz volt az elmúlt három év, de szeretném kifejezni megbecsülésemet a McLaren-Honda versenyzői és csapattagjai felé, amiért fáradhatatlanul dolgoztak. És természetesen köszönöm a szurkolóinknak is, hogy mindvégig támogattak. A Honda Racing F1 mostantól kizárólag a 2018-as fejlesztésekre koncentrál, mindent beleadunk, hogy a lehető legjobban kezdjük a téli teszteket. Végül pedig a legjobbakat kívánjuk a McLarennek az új partnerükkel!”