A Williams a Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíj utáni kétnapos Pirelli teszten a Forma-1-es visszatérésen dolgozó Robert Kubicát is autóba ülteti. A lengyel a nyáron előbb a Renault-nál vezetett egy 2012-es, majd egy idei autót, de ott nem kapott helyet 2018-ra, így ősszel a grove-i csapattal végzett két tesztet a 2014-es modelljükkel. Mielőtt szerződtetnék, egészen tisztán akarnak látni.

“Robert igazán lenyűgöző figura. Mindannyian láttuk, hogyan szerepelt korábban a Forma-1-ben, nagyszerű versenyző, igazi profi, nagyon elkötelezett, lelkes, intelligens. Izgalmas opció, ezért is foglalkozunk vele” – mondta Abu-Dzabiban a Williams technikai főnöke, Paddy Lowe.

“Folyik a munka Roberttel, fel kell mérnünk, a sérülései mennyire vannak hatással rá a Forma-1-es autó volánjánál, ilyen egyszerű a képlet. Eddig jól mentek a dolgok, a 2014-es autóval már ment, akkor nem volt gond, szóval megnézzük, hogyan alakul a jövő hét, aztán kielemezzük a dolgokat. Szokásos programot teljesít majd, amely során mi is megkapjuk majd a válaszainkat.”

F1: Fel kell mérni Kubica sérüléseit 1

Bár a 2011 januárjában elszenvedett horrorbaleset utáni F1-es visszatérés igazi tündérmese lenne, a Williamsnél nagyon igyekeznek tárgyilagosan kezelni Kubica ügyét, objektív döntést akarnak hozni:

“Én is látom, sokan mondogatják, milyen jó lenne ha Robert visszatérne az F1-be, de majd meglátjuk. Fontos, hogy objektívak maradjunk. Más pilóták is szerepelnek a listánkon, de róluk tudjuk, mire képesek, sok versenyadat áll rendelkezésre” – utalt Paul di Restára, Danyiil Kvjatra és Pascal Wehrleinra.

A Williams a jövő héten Kubica mellett az eddig a Renault tartalékosaként dolgozó Szergej Szirotkint is pályára küldi.

“Szergejjel eddig nem dolgoztunk, új jelölt, meglátjuk, vele mire jutunk, akár rövid, akár hosszabb távon. Szerintem izgalmas pilóta, tetszik nekünk, tárgyalunk is a menedzsmentjével” – mondta az oroszról Lowe.

Ha a Williams végül Kubica mellett döntene, a Nemzetközi Automobil Szövetség egyáltalán nem akadályozná a visszatérését, feltéve, ha az orvosok rábólintanak a dologra, derült ki Abu-Dzabiban magától az elnöktől, Jean Todttól:

“Vannak erre szakértőink, akik minden szükségest lépést megtesznek. Versenyzők jönnek, versenyzők mennek. Természetesen Kubica esete más, hiszen egy nagyon csúnya ralibaleset miatt kellett abbahagynia az F1-et. Túlélte és a raliban visszatért a versenyzéshez. Most újra a formaautókkal próbálkozik, az idő pedig megadja majd a válaszokat. Az biztos, hogy megvannak a megfelelő ellenőrzéseink, az orvosok döntenek.”

F1: Fel kell mérni Kubica sérüléseit 2

Kubica egyébként már sikeresen teljesítette az F1-es pilótafülkés menekülési tesztet és a szuperlicenc sem lehet akadály, hiszen korábbi versenytapasztalat plusz az augusztusi renault-s hungaroringi teszt jogosulttá teszi rá.