Sebastian Vettel az Olasz Nagydíjig vezette a 2017-es Forma-1-es bajnokság pontversenyét, négy futamot megnyerve a szezon első felében. Onnantól azonban számos eseménynek köszönhetően jelentősen csökkent az esélye a 2017-es bajnoki címre, majd Mexikóban el is vesztette azt, miután Lewis Hamilton ősszel hat futamból ötöt megnyert.

Vettel 66 pontos hátránnyal érkezett Mexikóba, és az első két hely valamelyikén kellett volna hogy végezzen, hogy elodázhassa a bajnokavatást. Azonban a rajtnál a bajnokaspiránsok koccantak, Vettel első szárnya megsérült, míg Hamilton defektet kapott.

A bokszkiállással Vettel gyakorlatilag elvesztette bajnoki esélyeit. Noha a német végül a negyedik helyig előrekapaszkodott, ez nem volt elég a bajnoki remények életben tartásához. Hamilton kilencedik helyen zárta a futamot.

„Nem számít, mit csináltunk ma, sokkal fontosabb, amit Lewis tett” – mondta Vettel a sajtó munkatársainak. „Egész évben nagyszerű munkát végzett, megérdemli a bajnoki címet, gratulálok. Ez az ő napja, csak róla szól. Szeretek versenyezni ellene, többet szerettem volna ellene menni, de összességében jobbak voltak.”

Vettel és Hamilton összefutottak a „karámban”, ahol a pilóták és a sajtó képviselői találkozhatnak. A Ferrari pilótája megölelte Hamiltont, így gratulálva a friss bajnoknak.