18,8 fokos levegő és 42 fokos aszfalthőmérséklet mellett, napsütéses időben indult a 2017-es Forma-1 Mexikói Nagydíj időmérő edzése. Pierre Gasly nem tudott elindulni a kvalifikáción, vélhetően a szabadidőedzéseken előállt motorhiba újult ki a Toro Rossóban.

A Q1-ben a zöld lámpák kigyulladása után szinte azonnal többen a pályára hajtottak. A haasos Romain Grosjean állította be az alapidőt, 1:21,359-cel. Mivel azonban számos hibát vétett körében, a mögötte érkezők, Pascal Wehrlein, Brendon Hartley, Marcus Ericsson sorra jobb időt futottak.

Hamar érkezett a két Ferrari is szuperlágy gumikon, Vettel rögtön az élre állt (1:18,045), Räikkönen alig egy tizeddel maradt el tőle. Sokáig nem örülhettek, mert Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ultralágy gumikon simán eléjük kerültek. Max Verstappen átmentette a 3. szabadedzésről jó formáját és a két Ferrari gyorsabb idővel jelentkezett, sőt Räikkönent még Fernando Alonso is megelőzte.

Érdekes újítás volt, hogy a Force Indiá-s Sergio Perez autójában a csapatrádiót és a pálya hangosítását összekötötték, így a mexikói pilóta felvezető körén az autóból köszöntötte a nézőket, akik hatalmas ovációval fogadták szavait.

A második körök során Lewis Hamilton autójában kihagyott a motor, így a pilóta vissza is hajtott a bokszba gyors ellenőrzésre. Fernando Alonso a motor erőtlenségére panaszkodott, de a csapat továbbengedte. Olyannyira, hogy  középső szektorban az abszolút leggyorsabb időt teljesítette, így javítva tovább saját idejét. „Ez nagyszerű volt”- summázta a spanyol pozitívan a csapatrádión.

A Q1-ben végül Marcus Ericcson, Pascal Wehrlein, Kevin Magnussen és Romain Grosjean búcsúzott.

A Q2-ben sem vártak sokáig a csapatok, azonnal a pályára hajtottak. Bottas a hétvége eddigi leggyorsabb első szektorával indított. 1:17,161 lett az ideje. Räikkönen, Perez és Ocon csak mögé sorakoztak, de Vettel, majd Hamilton is elvette az ideiglenes elsőségét.

Hartley nem tudott mért kört teljesíteni, autója meghibásodott, ezért lehúzódott a pálya szélére, így pedig a Toro Rosso egyik pilótája sem tudta hagyományosan befejezni az időmérőt.

Max Verstappen fantasztikus kört repesztett, csak a harmadik szektorban 0,3 másodpercet adott az addigi legjobbnak, így végül elsőként tudott 1 perc 17 másodpercnél gyorsabb időt teljesíteni. 1:16,524-es ideje fél másodperccel volt jobb, mint Hamiltoné, csapattársának, Daniel Ricciardónak több mint egy másodperc adott.  Vettel tudta egyedül megközelíteni a hollandot, 1:17 alatti időt teljesítve, de ős is elmaradt 0,3 másodperccel.

Alonso és Stoffel Vandorne sem teljesített mért kört, kimentek a pályára, majd visszatértek a bokszba. Olyan sok büntetést kapnak úgyis, hogy nem volt értelme küzdeni a top 10-ért.  A McLarenek mellett mindkét Williams, és Brendon Hartley búcsúzott a  Q2 végén.

F1: Vettel rekorddal nyerte a pole-t Mexikóban 2A Q3-ban Verstappen kezdte meg a mért körözést, ismét azzal a trükkel, hogy dupla felvezető kört teljesített. A lassú holland annyira megzavarta Bottast, hogy a finn elfékezte magát, ezért vissza kellett mennie a bokszba új gumiért. Később negyedik időt hozott össze.

Hamilton 1:16,934-gyel tette le a névjegyét, de Vettel hamar megelőzte. Viszont érkezett Max Verstappen és 1:16,574-es idővel bejelentkezett a pole pozícióért.

A második köröknél Verstappen ismét két melegítőkörrel készült, de így sem tudta megszerezni a rajtelsőséget, mert Sebastian Vettel elképesztő kört húzott elő és 1:16,488-as új körrekorddal húzta be a pole-t. Lewis Hamilton nem tudott javítani, többször is belehibázott a körébe, sokat csúszkált, így be kellett érnie a harmadik hellyel.

Ez idén a negyedik rajtelsősége a Ferrari pilótájának, pályafutása során 50. alkalommal szerezte meg a pole pozíciót. Ezzel a német fenntartotta esélyét a bajnoki címre, hiszen az első két hely valamelyikén kell ahhoz végeznie, hogy megmaradjon a matematikai esélye. Persze ehhez Hamilton rossz eredménye is kell, hiszen neki elég egy ötödik hely a bajnoki címhez.

A 2017-es Forma-1 Mexikói Nagydíj időmérő edzésének eredménye:

F1: Vettel rekorddal nyerte a pole-t Mexikóban 3