Kimi Räikkönen csak a 11. helyről kezdheti a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, amit elsősorban a harmadik szabadedzésen a második Degner-kanyarban történt kicsúszásának köszönhet. A gumifal eltalálása miatt a finn nem folytathatta az edzést, ráadásul a sebességváltó is megsérült az autóban, aminek cseréje öthelyes hátrasorolást ér vasárnapra.

“Egyszerűen kicsúsztam. Hiba volt, amiért súlyos árat fizettem a hátrasorolással és azzal, hogy nem készülhettem ideálisan az időmérőre, de ez van” – monda a Ferrari finnje.

A 2007-es világbajnok az időmérőn nem is tudta hozni csapattársa, Sebastian Vettel (3.) tempóját, csak a 6. lett, ahonnan már jócskán a középmezőnybe csúszik vissza a büntetéssel, vigasza annyi lehet, hogy a Q2-ben lágy gumin érte el a továbbjutó körét, így hosszabb első etappal próbálhat meg előrekapaszkodni a versenyen.

“Az elő köröm messze nem volt ideális, és a másodikon sem tudtam, milyen tapadásra számítsak, miután az első kört nem éreztem igazán. A legfőbb gond a délelőtti probléma miatti nagyon korlátozott felkészülés volt. Ezen a pályán, ahol mindent pontosan el kell találni, nagy árat fizet az ember.”

“De a hiba előtt jónak tűnt az autó, szerintem nem lesz gond a futamon. Az autó jó, én pedig mindent beleadok majd, aztán meglátjuk, hova jutok. Nem lesz könnyű, de szerintem tisztességes futamom lehet.”