Nyögvenyelősen halad a Forma-1-esek felkészülése a Japán Nagydíjra, a pénteken Carlos Sainz balesete miatt megszakított első, majd az eső miatt gyakorlatilag teljesen haszontalan második edzés után a szombat délelőtti, utolsó gyakorláson is időt veszítettek, ugyanis előbb a mercedeses Valtteri Bottas, majd a ferraris Kimi Räikkönen balesete miatt is előkerült a piros zászló.

Egyik finn sem hibázott nagyot, de a szűk bukóterekkel rendelkező szuzukai pályán az apró mellényúlás is elég: Bottas a Spoon kanyar kijáratánál szaladt ki túl szélesen, majd félig a füvön futva kevésbé irányítható Merci jobb oldalát a szalagkorlátnak vágta, törmelékeket szórva a pályára; Räikkönen a második Degner-kanyarba vitt a kelleténél nagyobb tempót, amit az igen keskeny kavicságyon már nem tudott kifutni, így a Ferrari a bal oldalával a gumifalban végezte.

A két leállás miatt nem mindenki futott rendes kvalifikációs szimulációt, a köridők ezért most sem teljesen reprezentatívak. Az élen Bottas zárt, mögötte csapattársa, Lewis Hamilton, legjobb körüket mindketten a keményebb, lágy keveréken érték el.

Sebastian Vettel a szuperlágyakon jó három, a Red Bull-pilóták pedig már bő nyolc és kilenc tizeddel maradtak el tőlük. A top10-be befért még Fernando Alonso, valamint mindkét Force India és Renault is, igaz, a jó tempó nem sok vigaszt jelent a spanyolnak és Jolyon Palmernek, ugyanis az előbbire 35, az utóbbira 20 helyes hátrasorolás vár vasárnap.

A Forma-1-es Japán Nagydíj időmérő edzése magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődik.

F1: Bottas és Räikkönen is összetörte – videó 1