A három élcsapat versenyzői tökéletes sormintát alkotva zárták az első hat helyen a Forma-1-es Japán Nagydíj első szabadedzését Szuzukában, a leggyorsabb a ferraris Sebastian Vettel volt.

A német kéttizedet adott a bajnoki éllovas Lewis Hamiltonnak, aki, miután Szepangban még inkább nem élt a lehetőséggel, most már szintén a Mercedes új aerodinamikai csomagjával lépett pályára. A harmadik a Red Bull-os Daniel Ricciardo lett szűk négytizedes hátránnyal, majd Kimi Räikkönen következett további egytized lemaradással.

Valtteri Bottas és a múlt hétvégi győztes, Max Verstappen már egy másodperc környéki hátránnyal végzett az 5-6. helyen.

F1: Balesettel kezdődött a hétvége – videó 1

A top10 második felébe a Force India, a Renault, a Haas és a McLaren egy-egy versenyzője ért fel.

Az edzésen kezdettől fogva lógott az eső lába, majd az utolsó negyed órára a szemetelésből csepergés is lett, de talán már a félidőn nem sokkal túl történt balesetben is szerepet játszhatott a csapadék: a Toro Rossó-s Carlos Sainz a hajtű kijáratánál törte össze csúnyán az autót, amikor az a kerékvetőn megcsúszott és kitört.

A spanyol pilóta sérülés nélkül megúszta, de a takarítás idejére, jó negyed órára megszakították a körözést. Sainznak nagyon nem indul jól a hétvége, ugyanis új erőforrás-részelemek (hatodik hőenergia-visszanyerő, ötödik belső égésű motor és turbó) beszerelése miatt amúgy is 20 helyes rajtbüntetéssel fut neki a vasárnapi versenynek.

Az előrejelzések szerint az edzés végére megérkezett eső kitart és tovább erősödik majd a második, magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődő gyakorlásra.

F1: Balesettel kezdődött a hétvége – videó 2