A múlt hétvégi Forma-1-es Maláj Nagydíjon a már eleve 28 pontos hátrányban lévő ferraris Sebastian Vettel az időmérős problémák után a 20. helyről rajtolt, míg a bajnoki éllovas Lewis Hamilton a pole-ból kezdhetett.

Vettelnek a lehető legtöbb helyet kellett hoznia a versenyen, hogy mentse a menthetőt. A német végül a 4. lett, míg Hamiltont a 2. helyen intették le, így csak 6 ponttal nőtt a lemaradás, de a négyszeres világbajnok úgy sejti, a Mercedesnél Valtteri Bottas (5.) élő pajzsként, úttorlaszként való használatával igyekeztek mindent megtenni, hogy akadályozzák őt az előretörésben.

“Világos, hogy mit csinált a Mercedes: Bottast úttorlaszként használták” – idézte a németet a Krone.

Lehet, hogy ez is benne volt, ugyanakkor valószínűleg inkább a kényszer szülte a dolgot, ugyanis Bottas az utóbbi pár hétvégén keservesen küszködik, lassú. A Mercedes-főnök Toto Wolff szerint aggasztó a finn pilóta helyzete:

“Igen, aggódom, ugyanis szeretném, ha Valtteri jól teljesítene. Mindenki ezt szeretné. De úgy tűnik, sokkal nehezebben találja az ideális beállításokat, mint Lewis. Nagyon sok tényezőből áll ez össze, de nincs kétségem afelől, hogy az intelligenciájával képes lesz összerakni a kirakós részeit. Bőven van még versenyhétvége, hogy közösen dolgozzunk ezen. Ha sikerül kimásznia ebből a gödörből, csak még erősebb lesz.”

F1: A Merci úttorlasznak használja Bottast? 1

Wolff szerint a korábban dívának is bélyegzett autó viselkedése okozza Bottas gondjait:

“Szeszélyes az autónk. Nagyon szűk tartományban lehet elérni a gumik optimális hőmérsékletét és tapadását, a 2017-es idényünk arról szól, hogy hol sikerül ebbe beletalálni, hol nem. A vezetési stílus is szerepet játszik, Lewis jobban tudott alkalmazkodni a problémához, mint Valtteri. A vezetési stílus megváltoztatása pedig egyetlen versenyzőnek sem megy könnyen.”

A csapatfőnöke a fentiekkel együtt megjegyezte, hogy továbbra is teljes mértékben hisznek Bottasban. A finn pilótát eredetileg csak 2017-re szerződtették a bajnoki cím megnyerése után váratlanul visszavonult Nico Rosberg helyére, azonban ősszel már hosszabbítottak vele a jövő évre, helye egy szezonra még biztos a Mercedesnél.