A váratlanul visszavonult 2016-os világbajnok Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas gyorsan bizonyította, hogy jól választott vele a Mercedes, a finn pilóta időmérőt, futamokat nyert a szezon első felében, a nyári szünet környékén még reális bajnoki esélyesnek is számított.

A finn az utóbbi időben már nincs olyan jó formában, Belgiumban, Szingapúrban és a múlt hétvégén, Malajziában is jócskán el van maradva csapattársától, Lewis Hamiltontól, mintha nem is ugyanazt az autót vezetnék. Bottas a Maláj Nagydíj után azt mondta, sosem volt még ennyire elveszett, mélyponton van:

“Nehéz a helyzet, igen. Hogy őszinte legyek, a pályafutásom során talán sosem volt még ilyen nehéz, sosem éreztem még ennyire bizonytalannak magam az autóban. Szeretnék jól teljesíteni, de egy ideje valamilyen okból nem megy. Nekem és a csapatnak is meg kell még válaszolnunk még jó néhány kérdést. Minél hamarabb szeretnék fordítani.”

“Ha továbbra is ilyen versenyeket futok, az senkinek sem lesz jó. A csapatnak kellenek a pontok, nekem is kellenek a pontok, pontokat akarok. Sokkal jobban akarok szerepelni, mindent megteszek, hogy így is legyen, de ahogy mondtam, sok-sok kérdésre kell válast találnunk.”

Bottas elmondta, hogy a gondjai dominószerűen gyűlnek: mostanában nem találja a jó balanszot az autóban, emiatt sokkal nehezebb a gumik hőmérsékletét megfelelő szintre hozni, ami aztán még tovább rontja a vezethetőséget, emiatt pedig oda a versenyképes vezetéshez szükséges önbizalma.

A kérdésre, hogy vajon akkora bajban van-e a Mercedes, mint a számukra ijesztően gyengén sikerült Monacói Nagydíj után, Bottas aggasztó választ adott:

“Szerintem még aggasztóbb a helyzet. Monaco nagyon egyedi helyszín, ott tényleg nem könnyű behangolni az autót, egyes autóknak egyszerűen nem is fekszik. De egy ilyen pályán, mint a szepangi, ahol jó teljesítményre számíthattunk, még nehezebb a helyzet. Gyorsan rá kell jönnünk, mi a gond. Nagyon fontosak lesznek a következő futamok. Még semmit sem nyertünk meg. Egy-két héten belül válaszokat kell találnunk, különben túl késő lehet.”