Fernando Alonso nemrég világossá tette, hogy a McLarent csapatként nagyon szereti, 2017-en túl is maradna velük, de a Honda-motorból elege van, állítólag pontosan ilyen értelmű ultimátumot is adott a wokingi csapatnak.

Úgy hírlik, három év után a McLarennél is elegük van a Hondából, belátták, hogy ha három év alatt nem jött érdemi javulás, akkor ezután sem valószínű, ezért a saját versenyképességük és Alonso megtartása érdekében is váltaniuk kell, azonban egyetlen motorgyártó, a Renault lehet csak alternatíva számukra.

Pontosabban a francia gyártó is csak akkor, ha megszabadul egyik jelenlegi partnerétől, ugyanis négy csapatot nagyon nem szeretnének 2018-ra, hiszen idén még három partnert sem tudnak megfelelő színvonalon kiszolgálni.

A gyári alakulatot és a Red Bullt nyilván nem dobhatják, így marad a Toro Rosso. A Red Bull kisebbik csapata képbe került már a csere kapcsán, a faenzai alakulat gyakorlatilag elcserélte volna a Renault-motort a Hondára a McLarennel, azonban a pénzről nem tudtak megegyezni.

A veterán szakújságíró, Joe Saward tegnap arról írt, hogy a Toro Rosso-Honda sztori ennél is érdekesebb, a Red Bull ugyanis eladná a kisebbik csapatát, erről tárgyaltak a japán gyártóval, de az energiaital-gyártó túl sokat kért a faenzai alakulatért.

F1: A Red Bullon múlik Alonso jövője? 1

Mivel az F1 tulajdonosa, a Liberty Media versenyképesebb McLarent szeretne, ugyanakkor nagyon nem szeretné, ha a Honda távozna, hiszen az rossz üzenetet közvetítene, ráhatásukkal lehetséges még egy kör, de két okból is sietni kell.

Egyrészt hamarosan minden csapatnak tudnia kell, milyen motort is szerel 2018-as autójába, másrészt a Toro Rossóra másik vevő is akadhat: az Alfa Romeót a Forma-1-be visszahozni kívánó Sergio Marchionne az olasz alakulat megvásárlása mellett is dönthet, hogy aztán átcímkézett Ferrari-motorokkal instant gyári csapatot küldhessen pályára a jövő évben.

A kulcsszereplő tehát jelenleg a Red Bull, ha sikerül megegyezniük a Hondával, rendeződhetnek a dolgok, ha a japánokkal nincs üzlet, sokan rosszul járhatnak majd.