A Forma-1 januárban érkezett új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media részéről kezdettől hangsúlyozták, hogy a jelenlegi szerződések 2020-as kifutása után új, méltányosabb, egyenlőbb rendszert kívánnak bevezetni a sportág bevételeinek elosztásában.

Ma néhány élcsapat – különös tekintettel a Ferrarira – a bajnokságban elért eredmények után járó pénzdíj mellett több tízmillió dolláros bónuszokat kap ilyen-olyan címen, annyit vagy akár többször annyit, mint a privát alkulatok.

A kis- és középcsapatok természetesen rég kérik és üdvözölnék a változást, de a Ferrari-partner amerikai csapat, a Haas alapítója, Gene Haas nem ért egyet velük.

“Megértem, hogy az új tulajdonos azt csinálja, amit az új tulajdonosok szoktak: növeli a bevételeket, csökkenti a kiadásokat. Pontosan ez a szándékuk, és mivel mi a kiadási oldalon vagyunk, aggasztó, hogy mire is készülhetnek. Másrészt persze a Forma-1 amolyan koronaékszer, szóval talán óvatosan nyúlnak hozzá és minden jól alakul” – mondta az amerikai.

A Forma-1-be nem kell “szocializmus” 1

“Tény, hogy a legtöbb amerikai, tőzsdén szereplő cég vezetőjének a legfőbb a pozitív mérleg, de mivel mi újak vagyunk itt, az F1-es bevételünk semmi, bármennyinek örülünk. Azonban vigyáznunk kell, hogyan osztjuk el a pénzeket, mert vannak csapatok, amelyek 50 éve ott vannak az élen, ezzel pedig szereztek bizonyos előjogokat a pénzek elosztásánál.”

“Nem azt mondom, hogy a hátrébb lévő csapatok nem érdemelnek többet, de ragaszkodom ahhoz, hogy az élen lévőknek több jár. Nem lehet ezt önkényesen újraosztani – lássuk be, a győzelmekért jár a jutalom, ne csináljunk szocialista jellegű rendszert!” – magyarázta Gene Haas.