Mivel Fernando Alonso vasárnapi Indianapolisban áll rajthoz az 500 mérföldes futamon, a Monacói Nagydíjon az aktív versenyzésnek tavaly év végén búcsút intett, de továbbra is McLaren-szerződéssel rendelkező Jenson Button vezet helyette.

Egyesek felvetették, hogy a 2009-es világbajnok kelletlenül vállalta csak a beugrást, de Monacóban szerda délután Button igyekezett tisztázni, hogy nem ez a helyzet. Ha nem lett volna kedve, nemet mond.

“Megkérdeztem a kutyáimat, azt mondták, meglesznek nélkülem nagyjából egy hétig. A barátnőm azt mondta, tegyem, amit tennem kell, szóval igent mondtam. A saját döntésem volt. Mondhattam volna nemet is. Mindenki mondhat nemet – és senki sem akar olyan versenyzőt az autójába, aki nem szeretne vezetni.”

F1: Button a kutyáival konzultált Monacóról 1

A hivatalosan a McLaren “harmadik versenyzőjeként” alkalmazott veterán azt mondta, továbbra is ugyanez a titulusa, a csapatnál betöltött szerepe nem változik:

“Továbbra is a csapat nagykövete vagyok, más megfogalmazásban a harmadik versenyző. Ezen a hétvégén versenyzési lehetőséget is kaptam. Amúgy is itt lettem volna, szóval így az üldögélés és pezsgőszürcsölgetés helyett azt csinálhatom, amihez értek: versenyzek. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, izgalmas ez. Kihívás, de a jó fajta.”

Button csak a szimulátoron vezette eddig a McLaren idei autóját, a bahreini teszten nem vett részt. Nem bánja.

“Nyilván jobb lett volna a felkészülés, ha rendes teszten vezethetem az autót, de a mai Forma-1 nem így működik. Készen kell állni. Az erőnlét szempontjából nem lesz gond. A nyakam biztosan fáj majd egy kicsit csütörtök után, de a péntek szabad, szóval pihenhetek. Mike, a gyúróm is visszatért erre a hétvégére, szóval ő majd kezel.”

F1: Button a kutyáival konzultált Monacóról 2

“Utólag persze könnyű mondani, de (Bahreinben) amúgy is csak 17 kört mentem volna (az autó meghibásodása miatt). És eleve csak fél napra ültem volna be. A bahreini pálya egyébként is nagyon más, mint ez. Az a lényeg, hogy tisztában legyek vele, hogy működik az autó, és erről nyilván minden információt megkaptam, meg hogy tudjam, hogyan reagál a beállításokra – ezt csináltam napokig. Ezeket a dolgokat el lehet végezni a szimulátorban.”

“Nyilván szélesebb az autó, ez lesz a nagyobb kihívás. A gumik már évek óta trükkösek. Tudom, hogy idén megint mások, de az ember kiismeri őket, lesz rá két napom. A meleg idő is segít. Lesznek nehezebb dolgok a hétvégén, de csak neki kell gyürkőzni, aztán remélhetőleg megoldom.”