Vasárnap Indianapolisban lezajlott a jövő vasárnapi Indy 500-as futam kvalifikációjának második fordulója, amelyen Fernando Alonso az elit, a “Fast Nine”-nak becézett kilenc leggyorsabb versenyző között küzdhetett a pole-ért.

A McLaren-Honda Forma-1-es versenyzője számára nem indult jól a nap, az Andretti Austosport szerelőinek a délelőtti bemelegítés után “elővigyázatosságból” motorcserét kellett végezni a spanyol autóján, a Honda “átka” Amerikába is követte őt. Miután rekordgyorsasággal, másfél óra alatt elvégezték a feladatot, nem volt akadálya, hogy Alonso nekivágjon az időmérőnek.

A spanyol a harmadikként lépett a pályára, hogy lefussa egymást követő négy mért körét, amelyeknek átlaga aztán az ideiglenes első helyre is juttatta. Ez az eredmény nem maradt meg a végére, négyen eléje kerültek, de Alonso így is az elképesztő 5. helyet hozta.

Viszonyításképp: az F1-ből címvédő világbajnokként a 1993-ban a CART-ba igazoló Nigel Mansell Indy 500-as kvalifikációján a 8. lett, pedig neki az már a negyedik versenyhétvégéje volt.

A pole a négyszeres Indycar-bajnok, egyszeres Indy 500-győztes Scott Dixoné lett, a 2. hely a ma már a csapatvezetés mellett csak alkalmilag versenyző veterán Ed Carpenteré, a 3. a tavalyi Indy-győztes volt F1-pilótáé, Alexander Rossié, a 4. a szintén volt F1-es Szato Takumáé lett.

Alonso jövő vasárnap Szatóval és a 6. JR Hildebranddal együtt a második sorból kezdi a futamot.

Alonso motorcsere után remekelt az időmérőn 1