Sebastian Vettel 2017-ben ferraris szerződése utolsó évét kezdi, a hosszabbítás pedig tavaly nyár óta a levegőben lóg, sem ő, sem a csapat nem akarta elkötelezni magát a közös folytatás mellett.

A 2016-os idény tükrében ez érthető is, a Ferrari egyetlen futamot sem nyert, de idén más lehet a helyzet, ha a Melbourne-ben mutatott formát továbbviszi a csapat.

“A szerződési tárgyalások most csakis elvonnák a versenyzőink figyelmét” – mondta a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene. “De szeretném Sebastiant boldognak látni, mert ha ő elégedett, az azt jelenti, hogy az autó nagyon gyors.”

A Mercedes egykori motorsportfőnöke, Norbert Haug egyetért:

“Ha úgy látja, világbajnok lehet a Ferrarival, jól fogja érezni magát a csapatnál. Ha nem, akkor el kell fogadniuk, hogy más jövőt kereshet. A legbiztosabb módja a megtartásának, ha a Ferrari ezután is olyan autót ad alá, mint Ausztráliában.”

melbourne_f1_fut_10

A négyszeres világbajnok Vettel általában akkor teljesít igazán jól, ha versenyképes az autója, de ha ez megvalósul, bajban lehet csapattársa, a szintén lejáró szerződésű Kimi Räikkönen, a finn veterán ugyanis 2014-ben Fernando Alonso, ’15-ben pedig Vettel mellett is küszködött már.

“Ha Sebastian lendületbe jön ettől a győzelemtől, az egész csapat mögé fog besorolni, hiszen ő többszörös világbajnok. Onnan pedig nehéz lesz Kiminek visszakapaszkodni” – mondta a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda.

A ma az FIA elnökeként tevékenykedő egykori Ferrari-főnök, Jean Todt úgy látja, Vettel képes is lesz maga mögé állítani a csapatot:

“Michael Schumacherre emlékeztet, mindketten olyan éhesek a sikerre, hogy azzal az egész csapatot sikeressé tehetik. Vettel ausztráliai győzelme fontos volt a Forma-1 szempontjából, ugyanis azt jelenti, hogy a Mercedesnek végre ellenfele akadt.”