A 2016-os, 21 fordulóból álló Forma-1-es bajnokságban a Mercedes 20 pole-t és 19 futamgyőzelmet szerzett, ilyen dominanciát még egyetlen csapat sem produkált soha.

A maradék két futamgyőzelmen a Red Bull két versenyzője, Max Verstappen és Daniel Ricciardo osztozott, az egy szem nem mercedeses pole az utóbbié lett, az ausztrál végül Nico Rosberg és Lewis Hamilton mögött a 3. helyen zárt az egyéni bajnokságban.

Ricciardo a Mercedes fölényének fényében a saját helyezését is amolyan bajnoki győzelemnek tekinti, hiszen ő volt a “best of the rest”, a maradék mezőny legjobbja.

“A mostani, V6-os érában kellene egy külön bajnoki cím a best of the restnek is. Én lennénk a többiek bajnoka, a parasztok (közemberek) bajnoka!” – ítélte meg a címet magának a rá jellemző humorral az ausztrál.

“Ha nem győztem volna idén, ha Malajzia nem jött volna össze, akkor visszatekintve azt mondanám, hogy azért lehetett volna néhány futamgyőzelmem ebben az évben, de mivel az meglett, nem mondom, hogy jobb is lehetett volna, két-három győzelem is sikerülhetett volna. Monacóban meglett a pole, ami előtte még nem volt nekem, egyszer pedig a dobogó legfelső fokára állhattam, ami nagyon frankó! És én vagyok a parasztok bajnoka, szóval jó év volt ez” – értékelte a szezonját Ricciardo.

malaj_f1_fut_15

“Úgy készültem az első futamokra, hogy a középmezőnyben küzdünk majd, aztán hoztam két negyedik helyet. Aztán ott volt a potenciális második hely Kínában – pedig az csak az év harmadik futama volt -, defektet kaptam vagy mi, de az is nagyon ígéretes volt. Gondoltam: oké, ez most jobban fest, szóval nagyon frankó volt.”

“A malajziai győzelem állati volt, a monacói pole pedig az év fénypontja számomra. Nem beszéltem róla, de komoly nyomást helyeztem magamra arra a hétvégére. Hittem, hogy menni fog, ezért megkönnyebbülés volt, amikor összejött az a kör, mert levett egy kis terhet a vállamról. Szóval nagyon jó volt.”

Emlékezetes, hogy Ricciardo valószínűleg Monacóban is megnyerte volna a futamot, de a katasztrofálisan sikerült bokszkiállás miatt az a lehetőség elúszott.

Bestcars