A williamses Felipe Massa csütörtökön bejelentette, hogy az idény végén távozik a Forma-1-ből. A sportágban 2002-ben bemutatkozott brazil azt is elárulta, hogy nem a körülmények kényszerítik távozásra.

“Tudtam már pár hónapja. 2017-ről nem is tárgyaltam csapatokkal, még a Williamsszel sem. Amikor néha azt nyilatkoztam, maradni szeretnék, nem volt igazán hazugság, de nem is volt teljesen valós. Egyszerűen lehetőséget akartam teremteni arra, hogy emlékezetesen búcsúzhassak” – magyarázta, hozzátéve, hogy már a Ferraritól való elküldésekor is megfordult a fejében a kiszállás.

“Három évvel ezelőtt is gondoltam már rá. Aztán amikor biztosan éreztem, hogy idén eljött az ideje, erőt vettem magamon, hogy meghozzam a döntést. Nem könnyű dolog ez, de megkönnyebbülést jelent.”

massa_vissza_1

A Ferrarinál 2006-tól nyolc szezont lehúzó Massa nagyon is tudatosan választotta Monzát a bejelentésre:

“Azért választottam ezt a versenyhétvégét, mert 10 évvel ezelőtt Michael (Schumacher) is itt jelentette be a visszavonulását. Csakis úgy maradhattam a Ferrarinál, ha ő visszavonult, mert Kiminek már korábbról megvolt a szerződése a csapattal. Michael inkább kiszállt, hogy lehetőséget biztosítson nekem. És egyébként is, Olaszország szinte a második hazám, nagyon szeretem ezt az országot.”

Mindenkinek hiányozni fog a kis brazil

Massa visszavonulásáról a versenytársak is beszéltek. A brazil lehetséges williamses utódja – vagy potenciális sorstársa a kiszállásban -, a 2000 óta versenyző Jenson Button így beszélt: “15 éve versenyzünk együtt, amióta csak az F1-be került. Mindig furcsa, ha visszavonul valaki, aki ennyi mindent elért, ennyiszer győzött és ilyen közel állt hozzám. Bátort döntést hozott a visszavonulással, biztosan ez a helyes” – mondta a 2009-es világbajnok.

Massa másik kortársa, egyben korábbi csapattársa, a 2007-es bajnok Kimi Räikkönen sajnálja, hogy távozik a brazil: “Kár, de ő így döntött. Jó volt a viszonyunk, csapattársa voltunk, és bár a balesete miatt nehéz időszakot élt át, de mindig is erő volt, emellett nagyon rendes srác. Az élet megy tovább, és biztos vagyok benne, hogy a maga szempontjából a legjobb döntést hozta. Remélhetőleg szépen végződik az F1-es karrierje!”

A későbbi ferraris csapattárs, a 2001-ben bemutatkozott Fernando Alonso azt mondta, “A pályafutása minden évében versenyeztem vele, hiszen én előtte érkeztem. Nagyszerű ember, valószínűleg mindannyiunknak hiányzik majd jövőre. Ő úgy érezte, eljött az idő, én pedig a legjobbakat kívánom neki!”

“Kár, hogy kiszáll, hiányozni fog” – mondta Sebastian Vettel. “Akármihez is kezdjen a jövőben, a legjobbakat kívánom hozzá! A tehetsége és a gyorsasága mellett nagyszerű srác, barátságos ember.”