Bár a katasztrofális 2015-ös szezonnál jobban szerepel a McLaren-Honda, a brit-japán csapat továbbra is csak a középmezőnybe tartozik. A versenyfőnök, Eric Boullier szerint ez nem Wokingon múlik, a kasztni, az aerodinamika terén már az élmezőnyben járnak, a motorerő hiányzik még:

“Úgy hisszük, a kasztnink már ott van a top3-ban, mondjuk úgy, hogy a Ferrarival vagyunk csatában a harmadik helyért” – idézte a Motorsport.com.

A kérdésre, hogy milyen téren lehetnek hátrányban mondjuk a Red Bull-lal szemben, így felelt a francia szakember:

“Nehéz összehasonlításokat tenni, mert más és más a dolog alacsony, közepes és nagy sebességnél. A kasztnink aerodinamikailag hatékony, de nagyobb motorerő mellett még nagyobb leszorítóerőt lehet alkalmazni. A nagyobb leszorítóerő viszont nagyobb légellenállást is hoz, nekünk viszont ez nem fér bele, mert a lóerőben még hátrányban vagyunk. Ha a Honda hoz valami fejlesztést, akkor mi is frissíthetünk az aerodinamikán, és akkor jöhet a további leszorítóerő. De egyelőre inkább az aerodinamikai hatékonyságra kell koncentrálnunk, nem áldozhatjuk fel a végsebességet a leszorítóerőért.”

boullier

Boullier leszögezte, hogy a kulturális különbségek megszokása, a kommunikáció bejáratása után mostanra nagyon jó a viszonyuk a Hondával, az együttműködés sima, folyamatosan megbeszéléseket tartanak, a japán gyártó “fokozatot váltott” a fejlesztések terén.

Ami a jövő évi célokat illeti, Boullier szintén elég bátor, Fernando Alonsóhoz hasonlóan a futamgyőzelmekről, a bajnoki címért való küzdelem lehetőségéről beszél:

“Mivel az erőforrás fejlesztését nem mi végezzük, hanem a Honda, határozott célokat nem tűzhetek ki. De nagyot léphetünk előre a jövő évre. Ha sikerül beérni a Mercedest a motorteljesítmény terén, akkor meggyőződésem, hogy a futamgyőzelmekért, talán a bajnoki címért küzdhetünk.”