Az októberben már 37. születésnapját ünneplő Kimi Räikkönen két héttel ezelőtt szerződést hosszabbított a Ferrarival, a csapathoz 2014-ben visszatért finn jövőre is Sebastian Vettel csapattársa marad.

Sokaknak nem tetszett a maranellói csapat döntése, szívesebben láttak volna egy fiatalabb, sikerre éhesebb versenyzőt a vörös autóban, például Sergio Perezt, Romain Grosjeant vagy épp Carlos Sainzot. Számukra nincs jó híre Räikkönen menedzserének, Steve Robertson szerint ugyanis a 2007-es világbajnok akár még 2018-ban is maradhat a Ferrarinál.

“Először is Kimin múlik, akar-e majd még egy évet. Én őszintén úgy gondolom, hogy tekintve a jelenlegi motiváltságát, igen. Aztán persze a csapaton múlik, hogy mit is akarnak” – idézte a Motorsport.com.

“Kimi egyetlen dolog miatt van még itt: imádja az autóversenyzést, imádja az F1-et. Semmi nem kényszeríti arra, hogy maradjon, csakis az, hogy szereti ezt. Nagyon motivált, ezt a nagyközönségnek és nekem is világosan elmondta már, és látszik is. Nagyon régóta ismerem már, és szerintem ugyanolyan motivált most is, mint fiatal srácként volt. Örülök, hogy összejött a szerződés, tudja, hol lesz jövőre, mert így nincs rajta nyomás, élvezheti a nyári szünetet.”

silverstone_fut_12

Robertson szerint Räikkönen idén sokkal versenyképesebb, mint az előző két évben, így nagyon sok minden szólt a megtartása mellett:

“Sokkal jobban fekszik neki az autó. Kiminek különösen fontos, milyen az eleje, és most sokkal jobban tetszik neki, mint a korábbi modelleknél. Ha megnézzük, hogy a pontok tekintetében hol áll tavalyhoz képest, világos a különbség” – utalt arra, hogy a finn veterán 106 pontjával a Mercedes-pilóták legközelebbi üldözője, Vettel előtt a 3.

“Végső soron a csapat rendelkezik minden információval. Hogy mit ad a csapatnak Kimi? Van-e nála jobb elérhető pilóta? Világos, hogy úgy voltak vele, hogy nincs. Csak ők tudják, mit nyújt nekik Kimi, és ez alapján döntöttek.”

“Kimi fontos jellemzője, hogy nagyon nem konfrontatív, márpedig zavaró lehet, ha nincs harmónia a csapatban. Kimi nem hisztizik nyilvánosan, ha gondja van, azt házon belül intézi, emellett hozza a pontokat, a csapat pedig a jó irányba halad.”

eso_monaco

Räikkönen 2001-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Saubernél, 2002-től 2006-ig a McLarennek szállította a futamgyőzelmeket, 2003-ban és 2005-ben a bajnoki címért is küzdött. 2007-re a Ferrarihoz szerződött, rögtön meg is nyerte a világbajnokságot, de 2008-ban és 2009-ben már nem remekelt, ezért az év végén szerződést bontottak vele. A finn a következő két évben a rali-világbajnokságban és az amerikai NASCAR-ban szerepelt, majd 2012-ben a Lotusnál tért vissza az F1-be, velük két év alatt jó néhány dobogós helyezést és két futamgyőzelmet is begyűjtött.

Kapcsolódó címkék: F1 Ferrari Forma-1 Kimi Räikkönen Sport