Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíjon a sebességváltó meghibásodása és nem tervezett cseréje miatt öthelyes rajtbüntetést kapott, majd a Brit Nagydíjon ugyanez történt, ugyanis pénteken és szombaton is baj volt a váltóval.

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivanebe nem tagadja, hogy baj van:

“Harmadszorra van ilyen gond, mindenképp aggasztó. A lehető leggyorsabban kezelnünk kell. Korai lenne még konkrétumokat mondani, de úgy gyanítom, anyaghibáról van szó. Bízom benne, hogy nem számítási probléma.”

A kiesések, hibák, büntetések miatt az alapvetően pozitív Vettel is egyre frusztráltabb, szombaton az edzésen már az öklét rázta, amikor elromlott a váltó. Arrivabene semmi kivetnivalót nem lát ebben: “Nem robot, érző ember, szerintem ez teljesen normális.”

A csapatfőnök elismerte, hogy az SF16-H elég érzékeny a beállítások változásaira, ráadásul nem is túl megbízható. Arrivabene “bízik benne”, hogy képesek lesznek gyorsan megoldani a problémákat, és aztán friss fejlesztésekkel közelebb kerülni a Mercedeshez, de hozzátette, hogy “az idénynek ebben a szakaszában nem jönnek elképesztő fejlesztési ugrások”.

kina_f1_08

A negatívumok ellenére a Ferrari-főnök hallani sem akar arról, hogy lemondjanak 2016-ról és teljes mértékben a jövő évi felkészülésre álljanak át.

“A szezon jelenlegi pontján helytelen lenne azt mondani, hogy feladjuk. Ha a problémákért, balszerencséért pont járna, mi vezetnénk. De remélem, hogy ezek a pontok fogyni kezdenek majd, amikor javulni kezdünk. Feladni? Egyáltalán nem!””

Arrivabene a Red Bull eredményeire is kitért: “Úgy gondolom, hogy a Forma-1 számára jó dolog, hogy a Red Bull jól szerepel, jó a versenynek, jó a show-nak. Azonban úgy vélem, nekünk továbbra is a Mercedes a célpontunk és nem a Red Bull.”

A Mercedes 335 ponttal vezeti a konstruktőri bajnokságot, a Ferrari 204 ponttal a második, a Red Bull 198 egységgel a harmadik.