Párizsban pénteken este megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) év végi motorsport-díjkiosztó gáláját.
A rendezvényen Lewis Hamilton harmadik alkalommal vehette át a Forma-1-es világbajnoknak járó kupát, beérve ezzel bálványát, Ayrton Sennát, Sir Jack Brabhamet, Sir Jackie Stewartot, jelenlegi főnökét, Niki Laudát, valamint Nelson Piquet-t.


“Gyakorlatilag lehetetlen szavakba foglalni, mit is jelent háromszoros világbajnokká válni. Valóra vált álom, hihetetlen érzés, nagyon büszke vagyok a családomra, amiért eljuttattak idáig. Emlékszem, milyen keményen dolgozott, mennyi áldozatot vállalt értem apukám és anyukám. Hosszú út volt ez, már 22 éve versenyzek. Idén, az austini futam megnyerése, a világbajnoki cím bebiztosítása a pályafutásom egyik legkülönlegesebb versenye volt, nagyon büszke vagyok arra, amit elértem” – mondta a Mercedes pilótája.
A Forma-1-esek közül kiemelt figyelmet kapott a Toro Rossónál idén 17 évesen, egyetlen Forma-3-as szezonnal a háta mögött bemutatkozott Max Verstappen, aki három díjat is bezsebelt. A holland tehetség “Az év személyisége”, a “Az év újonca” és “Az év manővere” díjat is elvitte – utóbbit a Felipe Nasron végrehajtott spái előzéséért -, amivel megint csak történelmet írt, ugyanis korábban senki nem szerzett még egynél több nem bajnoki FIA-díjat egy évben.
F1: Hamilton hivatalosan is bajnok, tarolt Verstappen 3


“Nagyon boldog vagyok, hogy három díjat is kaptam egy ilyen fontos rendezvényen, az első Forma-1-es idényem végén. Nagy elismerés az év újonca díjat megnyerni, azt ugyanis a Versenyzői Bizottság szavazza meg, be kell vallanom, én magam sem gondoltam volna, hogy kétszer is 4. leszek a versenyeken idén” – magyarázta a holland.
“Jó érzés, hogy már másodszorra kapom meg az év manőveréért járó díjat, imádok előzni” – emlékeztetett arra Verstappen, hogy már tavaly Forma-3-as éve után is őt díjazták ebben a kategóriában. “Hogy az év személyisége díjat mért kaptam, nem egészen értem, de jó tudni, hogy a médiában szeretnek.”
F1: Hamilton hivatalosan is bajnok, tarolt Verstappen 4


Hamilton és Verstappen mellett a Mercedes átvehette a konstruktőri világbajnoki címért járó díjat, és persze a rali-világbajnokság győztesei (WRC – Sebastien Ogier és a Volkswagen), a tartóssági vb (WEC – Mark Webber, Brendon Hartley, Bernd Schneider és a Porsche), a túraauót-világbajnokság (WTCC – Jose Maria Lopez, Citroën), a ralikrossz-világbajnok Petter Solberg, a Formula E-bajnok ifjabb Nelson Piquet, valamint az alsóbb kategóriák (F3 Európa-bajnokság, gokartsorozatok) résztvevői is megkapták a maguk díjait.