Kimi Räikkönen 2012-ben, két év kihagyás után igen erősen tért vissza a Forma-1-be a Lotusnál, sorjáztak a dobogós helyezések, még két futamot is nyert a csapattal. 2014-re visszatért korábbi csapatához, a Ferrarihoz, de mind tavaly, mind idén jócskán lemaradt az aktuális csapattársától. 


Fernando Alonso pontjainak alig több mint harmadát (34,2 %) hozta 2014-ben, míg idén, 17 futam után csak feleannyi egysége (49 %) van, mint Sebastian Vettelnek. Szintén feltűnő, hogy Räikkönen tavaly és idén is több balesetbe keveredett, csak nemrég Oroszországban, majd a múlt hétvégén Mexikóban is ütközött például a williameses Valtteri Bottasszal, míg Austinban a 18 éves Max Verstappen kergette le a pályáról a 2007-es bajnokot.
A brit Sky Sports F1 Midweek Report műsorában két F1-es szakértő is elég lesújtó képet festett a 36 éves finnről.
“36 éves, a mezőny legidősebb pilótája, már nem ugyanaz a Kimi, aki egykor volt. A mindannyiunk által szeretett, 2003-2005 közötti, belemenős Kimi már nincs meg, az idő megy, és ez kezd már megmutatkozni. Ő az a típus, aki a reakcióiból – a fenomenális reakcióiból! – élt, de a korral ezek megkopnak, és ez kezd is látszani. Már nem ugyanaz a versenyző, aki egykor volt, szomorú ezt látni” – mondta a köztiszteletben álló veterán szakújságíró, Maurice Hamilton.
A Toyota és a Renault egykori technikai igazgatója, Mike Gascoyne a ferrarisok mexikói dupla kiesését példaként hozva hozzátette, hogy Räikkönen már másodhegedűsnek sem alkalmas:
F1: Räikkönen már másodhegedűsnek se jó? 3


“Amikor Kimi a megfelelő szinten teljesít, akkor az a típus, akit nem izgat, mi történik, mindegy neki, hogy a csapattársa vitte el a pole-t, ő csak teszi a dolgát, és ezzel kiváló alternatíva a csapat számára. De ehhez teljesíteni kell, és ahogy a múlt hétvégén láttuk, miután Sebastiannak szétesős versenye volt, máris szenvedett a Ferrari, mert Kimi nem volt ott, hogy átvegye a stafétát. Már nem hozza ezt a szintet.”
Räikkönen egyébként épp a múlt hétvégén – de még a Mexikói Nagydíj előtt – adott interjút a Forma-1 hivatalos oldalának, a kérdések között természetesen az is felmerült, hogy az elmúlt két évben jócskán alulteljesített a Ferrarinál, mind Fernando Alonso, mind idén Sebastian Vettel jócskán elverte. Így felelt:
“Naná, hogy ez nem ideális, én tudom a legjobban. De ez is benne van a pakliban. A tavalyi év elég vacak volt, idén már jobb egy kicsit, de még mindig messze van attól, amit szeretnék. De ha hibázgat az ember, akkor ez van. Nem vagyok büszke ezekre, de mindennek megvan a maga oka. Ez van. Le kell nyelni és menni a következő versenyre.”
F1: Räikkönen már másodhegedűsnek se jó? 4


Egy idén nyáron készült felmérésben Räikkönen lett a legnépszerűbb Forma-1-es versenyző, de ő maga sem érti, hogy miért:
“Hát, örültem neki. Hogy meglepett-e? Nem igazán foglalkoztam ezzel. Csak csinálom a dolgomat, sosem volt célom, hogy mások kedvében járjak, ha ez tetszik az embereknek, hát jó. Büszke vagyok rá, hogy sok szurkolóm van, de hogy miért is rajonganak értem, azt inkább tőlük kellene megkérdezni.”
A finn versenyző idén év elején apa lett, az F1 oldalának kérdezője fel is vetette, hogy mostanában mintha felnőttesebb lenne…
“Ha, a felnőtt-téma! Hát, attól függ, kit kérdeznek, nem mindenki mondaná ugyanezt! Igen, van már családom, élvezem a gyereknevelést, de azért ma is az vagyok, aki? Ahogy mondtam, attól függ, kit kérdeznek.”
F1: Räikkönen már másodhegedűsnek se jó? 5


A kérdésre, hogy 2016 után is maradna-e a Ferrarinál, és érez-e magában még további világbajnoki címet, így válaszolt:
“Miért ne maradnék? De messze van még ez. Mindenesetre élvezem a munkát a Ferrarinál, és még jobban élvezem majd, ha jobbak lesznek az eredmények. Mindig élvezetesebb, ha az élen van az ember. Szeretem a csapatot és szeretnék még velük bajnoki címekért küzdeni. Nem is lennék itt, ha nem hinném, hogy még sikerülhet. Akkor már valami mást csinálnék.” 
Válogatás Räikkönen idei “kalandjaiból”