Furcsán kezdődött az Orosz Nagydíj első szabadedzése Szocsiban, ugyanis néhány perccel a kitűzött kezdés előtt a marshalok felfedezték, hogy a 7. és 10. kanyar között jelentős mennyiségű üzemanyag folyt az aszfaltra egy pályatisztító autóból. 
A vizes, seprűs takarítás több mint fél óráig tartott, majd miután elindulhatott a körözés, a versenyigazgatóság hivatalosan nedvesnek nyilvánította a pályát, így sokáig csak esőgumikkal lehetett kimenni, jó ideig alig volt mért kör, és a két McLaren állt az élen.
Az érdemi munka csak az utolsó 15 percben zajlott, de zöld, csúszós aszfalton nagyon sokan hibáztak itt-ott, Lewis Hamilton például azután pördült ki az utolsó előtti kanyarban, miután fél perccel korábban kerülte ki az előtte megforgó Felipe Massa Williamsét; de járt a bukóterekben Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is.


Az idők nem tekinthetők reprezentatívnak, de a Force India számára így is biztató lehet, hogy a leggyorsabb kört Nico Hülkenberg futotta, míg Sergio Perez a 4. helyen zárt. A mexikói előtt két másik német, a mercedeses Nico Rosberg és a ferraris Vettel végzett.
Az edzés felhős időben zajlott, egy ponton szemerkélt is egy kicsit, előfordulhat, hogy a délutáni gyakorláson esni fog. 
F1: Német uralom a csonka edzésen 1