A Honda hazai versenyén, a Japán Nagydíjon Fernando Alonso a csapatrádión – egyesek szerint nagyon is számítóan – csúnyán beszólt a motorgyártónak, a rádión azt mondta “GP2-es motor, GP2-es!”.
F1: Alonso gyorsan visszakozott 2
Taktikázik vagy csak elszakadt a cérna?


Vannak, akik szerint a kétszeres bajnok spanyol szándékosan akarta megalázni a Hondát, azért, hogy jobb munkára ösztökélje őket, mások értelmezése szerint pedig azért, hogy “kirúgassa magát” és visszatérhessen mondjuk a Renault-hoz vagy valahogy utat találjon a Red Bullhoz, az utóbbit az is erősítette, hogy a versenyt követően egy “nem tudom”-mal válaszolt arra a kérdésre, hogy jövőre is a McLaren-Hondánál versenyez-e.
Hogy rászóltak-e, vagy csak saját elhatározásából, nem tudni, de Alonso pár órával a futam leintése után már sokkal szelídebb hangot ütött meg a Twitteren:
“Úgy tűnik, pár mai dolog nem egészen volt tiszta mindenkinek. A mai volt az idei harmadik legjobb eredményünk, továbbra is keményen dolgozunk” – írta, utalva a 11. helyére. 
“A mezőny sűrűjében küzdeni nem könnyű, mindenki győzni szeretne, és néha elhangzik olyasmi a rádión, aminek inkább zárt körben kellene. De az nem kétséges, hogy három évem van a McLarennél, a Forma-1-es karrieremet ennél a csapatnál fejezem be, remélhetőleg úgy, hogy mindent megnyerünk” – szögezte le.