A McLaren-Honda a hazai pályán, a Japán Nagydíj időmérőjén – papírformának megfelelően – leszerepelt: Jenson Button kommunikációs baki miatt már a Q1 végén búcsúzott, míg Fernando Alonso tökéletesen esélytelenül próbálkozott a Q2-ben.


“Az első nekifutásomnál nem szóltak, hogy melyik motorbeállítással menjek, pedig minden mért kör előtt mondani szokták, de így az akksi a kör felére lemerült. Elfelejtettek szólni, én meg a szokásos üzemmódra kapcsoltam, de emiatt a kör első felében kifogyott az akkumulátor. Nem férnek bele az ilyen apró hibák, ilyen egyszerű dolgok. Sokkal nagyobb bajokkal kellene foglalkoznunk. Nem is vagyok mérges, egyszerűen csak a tényekről beszélek. Nem férnek bele az ilyen kis hibák egyikünktől sem, beleértve magamat is. Ezektől meg kell szabadulnunk” – nyilatkozta az épp a visszavonulás és a maradás között ingadozó angol veterán.
“Nem tudom, hogy továbbjutottam-e volna, de érzésre nem volt rossz. Megvolt ez esély, de eltoltuk. A verseny húzós lesz, a gumik nagyon gyorsan túlmelegednek, szóval holnap mindenki gondban lesz, mi is” – tette hozzá.
F1: A McLaren-Honda otthon is leszerepelt 3


Alonso ugyan továbbment a Q2-be, de ott gyakorlatilag utolsó lett, csak a kört nem teljesítő Max Verstappen elé rangsorolták a 14. helyre. Azt mondta, ennyi volt az autóban.
“Azt hiszem, ma ez volt a maximum, a srácoknak mondtam is, hogy talán egész pályafutásom legjobb itteni körét futottam. Ha száz szett gumit tettem volna fel és egész délután körözök, valószínűleg akkor sem tudtam volna jobbat menni. Szóval a körömmel nagyon elégedett voltam, de a pozíciónk továbbra sem versenyképes, javulnunk kell.”