A Mercedes számára katasztrofális szingapúri hétvége után a Ferrarival győzni tudó Sebastian Vettel Nico Rosberget 8, a címvédő Lewis Hamiltont 49 pontra közelítette meg hat fordulóval a vége előtt.
Bár az éllovas Hamilton befogása és megelőzése igen valószínűtlen, Rosberg elkapására, a bajnok 2. hely megszerzésére jóval reálisabb esélye van Vettelnek, és ha ebben szüksége lesz segítségre, akkor csapattársa, Kimi Räikkönen készen áll a csapatutasítások teljesítésére, mondta a finn Szuzukában:


“Természetesen azt szeretnénk, ha mindketten jó eredménnyel fejeznénk be a bajnokságot, de én nem igazán vagyok versenyben a címért, szóval ha arról van szó, részemről semmi gond, már korábban is csináltam ilyet” – utalt arra, amikor a 2008-as idény vége felé a még versenyben lévő Felipe Massát támogatta elengedésekkel. 
“Az a dolgunk, hogy a Ferrariért küzdjünk. Hogy mi lesz, majd meglátjuk. Nem lesz könnyű dolgunk, de először lássuk, hogyan szerepel itt a Ferrari – nem számítunk arra, hogy a Mercedes megint úgy szenved majd, mint legutóbb. Egész évben megvolt a tempójuk” – magyarázta még a pénteki edzéseket megelőzően a 2007-es világbajnok.